Pyhtää kartalla

1. Savukosken museosilta

Tämä komea betonikaarisilta sijaitsee Ahvenkoskella, josta tuli vuonna 1743 Turun rauhassa Ruotsin ja Venäjän välinen raja liki 70 vuodeksi. Raja halkaisi Pyhtään kahtia. Ruotsille jäänyttä osaa alettiin kutsua Ruotsinpyhtääksi ja Venäjän puoleinen osa säilytti Pyhtää-nimen. Rajasilta on museoitu 1980-luvulla ja se on nykyisin kevyen liikenteen käytössä.

2. Strömfors

Strömfors on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkialueista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle. Ruukkikylässä tunnelmoinnin lisäksi Strömfors tarjoaa matkailijoille jokiretkiä meloen tai SUP-laudalla, Kukuljärven luontoreitin, sisäkartingia, jooga- ja kuntostudiota sekä eriteemaisia pakohuoneita.

3. Klåsarön voimalaitos

Luonnonkauniilla ja rauhallisella paikalla sijaitsevan vesivoimalaitoksen padon kautta on mahdollista ylittää Kymijoki ja siirtyä Pyhtään Stockforsin tehdasmiljööstä Loviisan Strömforsin ruukkialueelle ja päinvastoin.

4. Stockforsin teollisuusmiljöö

Pyhtäällä Kymijoen varrella sijaitsee vanha puuhiomon alue Stockfors, jonka rouhea tehdasmiljöö on nykyisin kulttuurin ja hyvinvointitapahtumien keskittymä. Alueella sijaitsee myös Suomen toinen virallinen lintuhoitola.

5. Pyhän Henrikin kirkko

Yksi Suomen kauneimmista keskiaikaisista kivikirkoista sijaitsee idyllisellä Pyhtään vanhalla kirkonkylällä. Kirkon on suunnitellut tuntemattomaksi jäänyt todennäköisesti saksalainen pernajan mestari. Kirkko palvelee kesällä tiekirkkona ja on avoinna tilaisuuksien yhteydessä.

6. Aeronautica Arena

Monipuolinen tapahtuma- ja elämyskeskus, joka on tunnettu sisäsurffausalueesta ja vapaan pudotuksen lentotunnelista. Aktiivimatkailija saa täältä vuokrattua sähköfatbiken.

7. Strukan sulku

Suomen ainoa toiminnassa oleva käsikäyttöinen sulkuyhteys merelle. Stockforsin tehdas rakensi alun perin sulkulaitteet 1900-luvun alussa vesitse kulkevan tavaraliikenteensä tarpeisiin.

8. Lentokenttä

Pyhtään lentokenttä kirkonkylässä moottoritien eteläpuolella on tulevaisuuden sähköisen ja digitaalisen ilmaliikenteen keskus. Pyhtääläisen vitsin mukaan nykyään Pyhtäällä on lentokenttä, mutta Helsingissä ei. Joskus kentästä käytetäänkin nimeä Helsinki East.

9. Lossiranta

Hirvikoskella Kymijoki ja luonto tarjoavat upeat puitteet ulkoiluun. Lossirannassa risteilee kesäisin tilauksesta jokilautta. Rannalla olevat sauna ja kota ovat myös vuokrattavissa. Tervetuloa joelle!

10. Valkmusan kansallispuisto

Valkmusassa on aitoa erämaan tunnelmaa ja suon monisävyistä kauneutta. Perheystävällisessä retkikohteessa pääsee pitkoksia pitkin nauttimaan suon taianomaisesta tunnelmasta sekä tutustumaan suon monipuoliseen eläimistöön ja kasvistoon.

11. Kulttuuritalo

Vanhaan kunnantaloon perustettu Pyhtään kulttuuritalo on musiikin ja taiteen keskus, luovien alojen lepokoti ja taiteilijaresidenssi, jonka alakerrassa toimii sympaattinen kesäkahvila. Tule nauttimaan musiikista pihakonsertteihin!

12. Pyhtäänlinna

Pyhtään nykyinen kunnanvirasto sijaitsee Huutjärven rannalla Pyhtäänlinnassa. Pyhtäänlinnan kauniin rantamaiseman viimeistelevät Motellirannan puisto ja rantabulevardi.

13. Huutjärvi

Pieni ja kaunis järvi Siltakylän keskustaajamassa. Täällä sijaitsee Pyhtään pääranta, joka löytyy aivan Huutjärven kylän keskeltä. Rannalla palvelee kesäkahvila.

14. Huutjärven urheilupuisto

Huutjärven urheilupuisto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ympäri vuoden.

15. Lököre

Pyhtään kunnan kotisatama, joka sijaitsee vain vajaan kahden kilometrin päässä Siltakylän taajaman palveluista. Veneilijäpalveluiden lisäksi satama on tunnettu Pyhtään perinteisistä saaristomarkkinoista ja viihtyisästä kesäkahvilastaan Cafe Sagittasta.

16. Keihässalmi

Luonnonkaunis satamapaikka, johon Pyhtää on kaavaillut saaristokylän rakentamista pysyvään asutukseen.

17. Mäntyniemi

Yhdellä luonnoltaan upeimmista paikoista Pyhtäällä sijaitsee Merihotelli Mäntyniemi, joka palvelee matkustajia kesähotellina ja ravintolana.

18. Flakanäsin uimaranta

Pyhtään suurimmalla saarella Munapirtissä sijaitsee kunnan virkistysalue Flakanäs. Matalan ja ison uimarannan lisäksi Flakanäsin erikoisuus on upea pitkälle jatkuva hiekkasärkkä. Täältä löytyy myös asuntovaunualue.

19. Kaunissaari

Pyhtään Kaunissaari on itäsaariston viehkeä helmi, jossa voi yhä aistia vanhan kalastajakylän tunnelmaa. Hyvä kohde päivä- tai viikonloppuretkelle.

20. Mustaviiri, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon kuuluva retkisaari on historian ystävän unelmakohde. Mustaviirissä sijaitsee niin Unescon maailmanperintökohteena suojeltu Struven ketjun mittauspiste kuin valtakunnallisesti merkittäväksi muinaisjäännökseksi arvioitu jatulintarha.

Tutustu lisää Pyhtään menoon