Strömfors

Strömfors on yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkialueista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle. Nykyisin se on käsityöläisten, luovien alojen sekä hyvinvointi- ja matkailuyrittäjien kotipesä. Kirkko, johtajan kartano ja historialliset tuotantorakennukset tarjoavat matkailijalle unohtumattoman aikamatkan menneisyyteen.

Ruukkikylässä kuljeskelun lisäksi Strömfors on helmikohde aktiivimatkailijoille: on jokiretkeä meloen tai SUP-laudalla, sisäkartingia, jooga- ja kuntostudiota sekä eriteemaisia pakohuoneita. Ruukin urheilukeskuksen parkkipaikalta lähtee myös monipuolinen Kukuljärven luontoreitti (9 km), joka kulkee vaihtelevassa maastossa niin kallioilla kuin järvimaisemissa. Komeiden maisemien lisäksi reitti tarjoaa melkoiset korkeuserot, joten reitille kannattaa varata mukaan nilkkaa tukevat kengät. 

Majoitus ruukkimiljöössä onnistuu niin kotimajoituksesta, bed and bistroon kuin luksustelttoihin ja Laawuun.  

Ruukin seppien lauantaisauna

Strömfors on vuosisatojen saatossa tarjonnut työtä pajoissa, sahalla ja maataloudessa kalastusta unohtamatta. Ruukin tehdasyhdyskunnassa on ollut monenlaista ammattiväkeä ja työntekijöiden “aatelia” täällä olivat sepät. Seppien muita korkeampi status näkyi juhlapukeutumisen lisäksi esimerkiksi saunomisessa. Luokkaraja kulki nimittäin siinä, että sepät kylpivät lauantaisin ja muu väki keskiviikkoisin. 

Ruukin pitkä käsityöläisperinne houkuttelee edelleen metallityön artesaaneja harjoittamaan ammattiaan ruukkimiljöössä. Työmenetelmissä ei sinänsä ole muutoksia tapahtunut, mutta tarvekalujen sijaan seppien työ on nykyään pitkälti taidetaontaa. Verstaissa syntyykin taidokkaita teoksia. Museoksi kunnostetussa yläpajassa järjestetään myös taontanäytöksiä. 

Osoite: Ruukintie 11, 07970 Ruotsinpyhtää

Verkkosivut: https://stromforsinruukki.com/

Sijainti kartalla: https://goo.gl/maps/HA6c1ZxsfejWHHE36

Pyhtää kartalla