Stockforsin teollisuusmiljöö

Pyhtäällä Kyminjoen varrella sijaitsee vanhan puuhiomon alue Stockfors. Vielä 1980-luvun puoliväliin saakka Stockforsin puuhioketehtaan piippu tuprutteli savuja, mutta nykyään vanhassa tehdashallissa nousee vastapaahdetun kahvin tuoksu. Kylän parhaat kahvit hyvällä meiningillä keittelee Stockfors Coffee. Kokeile esimerkiksi tummapaahtoista Pyhtää Pyttis 675 -kahvia. 

Stockfors Coffee -pienpaahtimon lisäksi paikan päältä löytyy komea Patruunan talo, joka tarjoaa hyvinvointi- ja majoituspalvelua. Kesäisin rouhea tehdasmiljöö toimii myös monipuolisena tapahtumapaikkana, jonka tapahtumakalenteria kannattaa väijyä Stockfors Villagen sivuilta https://www.stockforsvillage.fi/ 

Alueella sijaitsee myös Suomen toinen virallinen lintuhoitola, jossa loukkaantuneet linnut hoivataan ja vapautetaan takaisin luontoon. Vakiasukkaiden, kuten joutsenien ja kurkien lisäksi hoitolaan saapuu vuosittain noin 400 lintua ja joitakin kymmeniä oravia ja siilejä. Hoitolan ulkotarhat ovat avoinna yleisölle.

Tehdas muutti maalaismeininkiä

Pyhtään ruotsinkielinen agraarinen alkuperä muuttui 1800-luvun lopussa, kun alun perin Norjasta Kotkan Hallan tehtaan johtajiksi saapunut kaksikko Olaf Bülow ja Ole Nedrum ostivat Stockforsin kartanon joulukuussa 1897 ja perustivat kartanon maille puuhiomon. Satakunnasta muutti uutta väkeä tehtaalle töihin ja pienen maalaiskylän asukasmäärä muuttui nopeasti ihmisten muuttaessa kylille töiden perässä ja pois niiden loputtua. Kulkevien ja juurettomien tehdastyöläisten rikkonaiseen elämäntyyliin mahtui niin juopottelua kuin väkivaltaa. Insinööri Ullgrenia olikin aikoinaan neuvottu liikkumaan kylillä aseen kanssa, ja hän kuvaili viinanmyyntiä pahaksi ongelmaksi rakentajien keskuudessa. 

Verkkosivut:

https://www.stockforsvillage.fi/

https://www.stockforscoffee.fi/

Osoite: Harjuntie 111, 49270 Pyhtään kirkonkylä

SIjainti kartalla: https://goo.gl/maps/jraesFBFaK6HwuUg6

Pyhtää kartalla