Veneilijälle

Pyhtään venesatamat

Kaunissaari

N 60° 20,6’ / E 26° 46,7’ 

Kaunissaaren palvelusatama sijaitsee saaren eteläkärjessä vanhan kalastajakylän yhteydessä. Monipuoliset palvelut ovat lyhyen kävelymatkan päässä satamasta.

Satamassa on runsaasti vierasvenepaikkoja ja yhteysliikennelaituri. Väyläsyvyys on 2 – 2,4 m. Kaunissaareen kulkevat yhteysalukset M/S Otava ja M/S Tekla.
Kesäaikataulut 2022: Kotkalines Finferries
Lisää Kaunissaaresta TÄÄLTÄ

Pyhtään kunnan vierasvenepaikat

Vierasvenepaikat varataan ja maksetaan sähköisesti ennakkoon sähköisen varausjärjestelmän, www.satamapaikka.com kautta tai paikan päällä sähköisesti.

Satama on avoinna 1.6.-31.8.2022.

Satamaisäntä palvelee satamassa:
- kesäkuu ja elokuu pe-su, klo 10-18
- heinäkuu ja muut juhlatilaisuudet esim. juhannusviikko ja muinaistulet päivittäin, klo 10-18

Satamaisäntä:
P. +358 400 430 145
Sähköposti: info@classimo.fi

Mustaviiri

N 60° 16.7' /  E 26° 36.6'

Rannat ovat kiviset ja alttiit tuulille. Laituria ei ole. Paras paikka rantautua on saaren koillisrannalla Kaiskerin saarta vastapäätä, jossa on kivistä koottu aallonmurtaja. Kiinnittyminen on turvallisinta aallonmurtajan eteläpuolelle kivissä olevien lenkkien ja peräankkurin avulla.  Veden syvyys on normaalin meriveden korkeuden aikana kesäkaudella 1-3 metriä. Lähestyminen turvallisimmin aallonmurtajan pohjoispuolelta.

Saaressa on sodanaikaisia rakennelmia, muinainen jatulintarha ja Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun mittauspiste.

Metsähallituksen ylläpitämiin retkeilypalveluihin kuuluu autiotupa, telttailualue, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Saarta kiertää noin 1,6 kilometriä pitkä merkitty luontopolku.

 

Kuussaaren virkistysalue

N 60° 26.7025' / E 26° 45,3807'

Kuussaari sijaitsee Äyspääselällä. Virkistyskohteeseen pääsee veneellä, meloen ja talvella jäitä myöten. Huvimaja on ympärivuotisesti käytettävissä. Se on varustettu tulisijalla ja penkeillä. Pihapirissä on liiteri ja kompostoiva WC.

Laituri on uusittu ja sen päässä on keskisyvyyttä n. 2m. Kuussaareen pääsee isommallakin veneellä.

Kuussaaren retki blogikirjoituksessa

Kuussaaren esittely (Kyvi)

Långön, Storbotten

N 60° 22,7' / E 26° 39,6'

Saaren lounaispäässä on suuri, kaakkoon avautuva lahti, jolle antaa erityisen ilmeen sen lukuisat siirtolohkareet. Lahti on kivinen ja vaatii varovaista rantautumista. Luonnonsatamaan ajo on helppoa, kunhan alkaa varoa ennen pidemmälle lahden perälle menemistä.

Aalloilta suojaisimmat paikat löytyvät Båksuddenin puolelta lahtea, mutta tarkka kiinnittymiskohta on varmempaa kunkin etsiä itse, pohjaa tähystäen ja varoen. Kymmenen metrin väylä kulkee saaren eteläpuolitse noin kahdeksan kaapelinmitan päästä, mutta suojaisuus laivojen peräaalloilta on kohtuullinen. Aallot lyövät lähinnä lahden vastarantaan Tauluniemen kivikoihin

Saaren itärannalla on Pyhtään Meriveneilijöiden tukikohta, jossa on kaksi poijupaikkaa suojasatamatoimintaa varten.

Struka

N 60° 28,2’ / E 26° 34,0’ 

Suluntie, 49270 Pyhtää.


Laiturissa on 1-2 vieraspaikkaa, sivukiinnitys. Väyläsyväys 1,0 m.

Suomen ainoat käsikäyttöiset merelle johtavat sulku- ja patolaitteet ovat vapaasti veneilijöiden käytettävissä. Jokireittiä pitkin voi veneillä aina Pyhtään keskiaikaiselle kivikirkolle saakka.

Sulutusohjeet

Keihässalmen kalasatama

N 60° 25.9' / E 26° 39.3 

Keihässalmentie 73, 49240 Purola

Keihässalmi sijaitsee Munapirtin saaren ja mantereen välissä Kaunissaaresta luoteeseen johtavan väylän itäpuolella.

Pyhtään Kirkonkylän palveluihin on matkaa n. 10 km.
Väyläsyväys on 1,8 m. Satamassa on pysäköintialue, hyvä veneenlaskuluiska ja ohjauslaituri. Veneyhteydet ovat hyvät ulkosaaristoonkin asti. Laiturit ovat tukevia huolto- ja lastauslaitureita, joihin voi kiinnittyä tilapäisesti myös kyljittäin. Auton voi ajaa aivan veneen viereen.

Yöpyminen ja miehittämättömän veneen jättäminen on kielletty.

30MILES – Safe Approach: Keihässalmi

Keihässalmi

Meirimaili: Keihässalmen satama

Lököre 

N 60° 28,5' / E 26° 45,2'

Lökörentie, 49210 Huutjärvi

Lököressä on Pyhtään kunnan kotisatama, jonka operaattorina toimii HWH Service Oy.

Väyläsyväys 1,2 m. Satamassa on veneenlaskuluiska, jätevesisäiliön imutyhjennys ja yhteysliikennelaituri.

Vierasveneilijöille/tilapäiseen käyttöön on varattu kaksi venepaikkaa ns. vuorovenelaiturissa aallonmurtajan päässä. Tätä laituria saa myös käyttää tilapäiseen kiinnittymiseen satamassa asiointia varten sekä lastauslaiturina.

Satamassa järjestetään vuosittain Pyhtään Saaristomarkkinat elokuun kolmantena viikonloppuna.

Siltakylän tajaman palvelut ovat noin 3 km:n päässä Lökörenniemestä.

Pyhtää

N 60° 29,5’ / E 26° 32,5’

Annulantie, 49270 Pyhtää.

Pyhtään kirkonkylän vieraslaituri sijaitsee Kymijoen varrella kirkonkylän keskustassa, kävelymatkan päässä kirkonkylän palveluista.

Laiturissa on 1-2 vieraspaikkaa, ankkuri- tai sivukiinnitys. Väyläsyväys on 1,0 m. Laiturin vierestä löytyy veneenlaskuluiska.

Mäntyniemen vierasvenesatama

N 60° 24' 59.616’ / E 26° 38' 45.492’

Mäntyniementie 268, 49220 Pyhtää.

Mäntyniemen vierasvenesatama sijaitsee Munapirtin saaressa, vesitse n. 14km:n ja maitse n. 16km:n päässä Pyhtään kirkonkylän palveluista.


Vierassataman laiturissa on 20 vieraspaikkaa, kylkikiinnitys tai poijukiinnitys. Vierasvenesatama on tarkoitettu Mäntyniemen asiakkaille ja majoittuville veneille. Yöpymismaksu 15€. Väyläsyvyys 1,8m.

Alueelta löytyy myös grillipaikka, leikkipaikka, kahvila, hotelli, ravintola, opastus, sauna, uimaranta, wc ja kanoottivuokraus mahdollisuus.