Kaunissaari

Saariston piilossa pysynyt aarre

Pyhtään Kaunissaari on pyhtääläisten ja muidenkin kymenlaaksolaisten mielestä se ainoa oikea Kaunissaari. Kaunissaaressa voi yhä aistia vanhan kalastajakylän saaristolaistunnelmaa, ja saaressa voi myös majoittua veneessä, teltassa tai vuokramökissä. Kaunissaaren satamaan pääsee tietysti omalla veneellä, mutta myös maksuttomalla yhteysaluksella Kotkasta Kuusisen satamasta. 

Kaunissaaressa on edelleen ympärivuotista asutusta, joka on keskittynyt saaren eteläosaan. Sinne rakensivat talonsa saaren ensimmäiset vakituiset asukkaat 1500-luvulla ja sinne ovat tulleet kaikki uudisasukkaat heidän jälkeensä. Vasta nykyään vapaa-ajan asuntoja on rakennettu myös saaren muihin osiin. Kaunissaaren kylän perusrakenne noudattaa kalastajakylille tuttua kaavaa. Kapeiden kujien kautta pääsee kulkemaan rantaan, ulkoniityille ja metsään. 

Aivan sataman rannassa on käsityöläispajoja ja saaren oma kauppa, josta voi ostaa eväitä ja perustarvikkeita. Rannan lähellä on myös Kaunissaaren nähtävyyksiin kuuluva persoonallinen saaristolaismuseo. 

Kaunissaari pitää sisällään myös upean, pitkän hiekkarannan, joka ei kalpene kaukomaiden rannoille. Saaren kupeessa kulkeva laivaväylä nostattaa silloin tällöin mahtavia aaltoja hiekalle lasten iloksi. 

Pirtuaika

Kieltolain aikaan 1919-1932 salakuljetus kukoisti pitkin rannikkoa. Tuohon aikaan kalastajat kävivät kauppaa virolaisten kanssa. Pyhtään saaristo oli tärkeä nesteiden kuljetusreitti, vaikka kukaan kieltolain aikaan eläneistä kaunissaarelaisista ei myönnäkään toimineensa pirtun salakuljettajina. Tulli ja myöhemmin merivartiosto kävivät toivotonta taistelua salakuljettajia vastaan. Vuonna 1922 tulli takavarikoi sekä Kaunissaaresta että Mustaviiristä melkoisen määrän rantaan ajautuneita pirtuastioita. Talvella 1923 löytyi Kaunissaaresta jään alle piilotettuina useita astioita ja seuraavina vuosina tehtiin Pyhtäällä useita satojen litrojen takavarikkoja muun muassa Siltakylässä ja Heinlahdessa. Suurinta osaa maahan virtaavasta pirtusta ei kuitenkaan saatu takavarikoitua ja viattomat kaunissaarelaiset myönsivät vain joskus löytäneensä merestä tai saaren rantaan ajautuneen kanisterin. 

Verkkosivut:

www.kaunissaari.fi

www.saaristolaismuseo.fi

Saaren koordinaatit: 60°20,7' P, 26°46,5' I

Kaunissaari ottaa kesäkuussa 2022 käyttöönsä sähköisen varausjärjestelmän, jossa veneilijä voi käydä varaamassa venepaikan ennakkoon ja varmistaa näin, että satamaan mahtuu. Vierasvenepaikat varataan etukäteen tai maksetaan paikan päällä sähköisesti http://www.satamapaikka.com/

Yhteysaluksen aikataulun verkkosivut: https://www.finferries.fi/

Matka-aika yhteysaluksella Kotkasta Kaunissaareen noin 1,5 h. Yhteysalukselle kannattaa saapua hyvissä ajoin ennen lautan lähtöä, sillä Kotkan Kuusisen sataman parkkialue on rajallinen, ja auton voi joutua jättämään kauemmas Sapokkaan parkkiin. Yhteysaluksia saareen kulkee vain muutaman kerran päivässä, joten aurinkoisina hellepäivinä on syytä olla ajoissa jonottamassa. 

Pyhtää kartalla