Kouluvuosi päättyy taas lauantaina 31.5.2025. Tämä on iloinen kevään juhla, joka saattaa joidenkin nuorten kohdalla tarkoittaa juhlimista päihteiden kanssa. Huoltajien on hyvä tehdä oman nuoren kanssa pelisäännöt selväksi ja olla tietoinen missä ja kenen kanssa oma nuori koulujen päättäri-iltaa on viettämässä.
Älä välitä alaikäiselle alkoholijuomia. Jotkut huoltajat saattavat ajatella, että vanhemman hankkima tai kotona nautittu alkoholi on keino kontrolloida nuoren alkoholin käyttöä kodin ulkopuolella. Todellisuudessa tämä antaa vain nuorelle viestin, että nuorten alkoholin käyttö on sallittua ja hyväksyttyä.
Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon alaikäinen nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia. Vanhempien ostama alkoholi voi madaltaa nuoren kynnystä käyttää alkoholia kavereiden kanssa ja lisää riskijuomista.
Perheessä on hyvä keskustella myös muiden, jo täysi-ikäisten, nuorten kanssa alkoholin välittämisestä alaikäisille sekä alkoholin mahdollisista seurauksista alaikäisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Huoltajina teidän on hyvä muistaa myös se, että nuoret suhtautuvat aikuisia avoimemmin monenlaisiin päihdeaineisiin. Siksi on tärkeää keskustella näistä kotona.
Erittäin tärkeää on käydä keskustelu myös siitä, missä ja kenen kanssa oma nuori koulujen päätöspäivänä liikkuu. Ammattilaisten kokemuksen mukaan etenkin Kotkan ja Pyhtään nuoriso kokoontuu sankoin joukoin Kotkan Mansikkalahden uimarannalle. Tähän on varauduttu myös ammattilaisten voimin jalkatumaan nuorison suosimille alueille.
Vaikka ammattilaisia on liikkeellä nuorten suosimissa paikoissa, silti huoltajilla on suurin vastuu omista alaikäisistä. On tärkeää, että huoltajat pitävät puhelimensa auki ja vastaavat myös tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin. Isossa porukassa voi aina myös tapahtua jotain sellaista, missä tarvitaan huoltaja hakemaan oma lapsi kotiin.
Tutkimukset ja laki ovat yhtä mieltä: paras tapa suojella nuorta on tukea päihteettömyyttä. Turvallinen aikuinen uskaltaa sanoa "ei" silloin, kun nuoren hyvinvointi sitä vaatii – vaikka se ei sillä hetkellä lisäisi aikuisen suosiota.
Voit tutustua myös Ehyt Ry:n Hakematta paras – ethän välitä alkoholia alaikäisille! – kampanjaan netissä ja lukea lisätietoa nuorten päihteidenkäytön ennaltaehkäisystä!
https://ehyt.fi/hakemattaparas
Turvallista päättäjäisviikonloppua ja ihanaa kesää!
Kymenlaakson EMPT-työryhmä (Ennaltaehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyöryhmä)
Kuva: Pyhtään kunta / Carl Svanfält
22.5.2025