Ruokalista

Perusopetuslain mukaisesti kouluissa tarjotaan jokaisena koulupäivänä koululaisille maksuton ateria
Varhaiskasvatuslain mukaisesti kaikille varhaiskasvatuksessa läsnä oleville lapsille tarjotaan ohjatusti päivän ateriat

Lounaaseen sisältyy pääruuan lisäksi ruokajuoma (rasvaton maito, maitojuoma, piimä tai vesi), näkkileipä, keitto- tai puuropäivinä tuoreleipä tai sämpylä sekä kevytlevite

Koululounas on monipuolinen ja vaihteleva, pääruuan raaka-aineina käytetään naudan-, sian-, broilerin- ja kalkkunanlihaa, kalaa ja kasviksia/viljatuotteita. Päivittäin on tarjolla kasvisruokavaihtoehto

Koululounas valmistetaan laktoosittomana ja koululaisilla on tarjolla laktoositonta maitojuomaa

Koululounas on vähäsuolainen eikä siinä käytetä natriumglutamaattia. Lounas kattaa noin kolmanneksen päivittäisestä energiantarpeesta.

Varhaiskasvatuksessa noudatetaan pääsääntöisesti koulujen lounaslistaa
Muutoksia lounaslistaan tehdään koulujen puuropäivinä
Varhaiskasvatuksessa on riisin ja pastan kanssa aina tarjolla myös perunaa

Välipalaan on oikeutettu varhaiskasvatukseen, esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen ja koulun iltapäiväkerhoon osallistuvat lapset
Varhaiskasvatuksen lounaslistalla mainitun välipalan lisäksi tarjolla on leipää, tuorepalaa, juustoa tai leikkelettä sekä juomana maito, maitojuoma tai vesi

Erityisruokavaliot toteutetaan terveydenhoitajan, lääkärin tai ravitsemusterapeutin selvityksen/ohjeiden mukaisesti tai eettisin ja uskonnollisin perustein
Selvitys erityisruokavaliota varten tulee toimittaa vuosittain, poikkeuksena keliakia
Huomio! Erityisruokavaliota noudattavan poissaoloista ja ruokavalion muutoksista on aina ilmoitettava välittömästi koulun keittiöön. Mikäli ruokailija toistuvasti jättää noutamatta hänelle valmistetun annoksen, sitä ei enää vastaisuudessa hänelle valmisteta

Ruokalistojen suunnittelua ohjaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset.

Mistä ruoka tulee ?

Kouluilla ja varhaiskasvatuksessa tarjottava ruoka valmistetaan Huutjärven koulun keskuskeittiössä. Lukuunottamatta Hirvikosken koulua, jossa on oma valmistuskeittiö.

Kiinnitämme huomiota ruuanvalmistuksessa elintarvikkeiden ja tuotteiden kotimaisuuteen
* naudan- ja porsaanliha, broileri ja kalkkuna ovat kotimaisia
* käyttämämme lihatuotteet ovat marinoimattomia
* kalapakasteet ovat ulkomaisia
* maito ja maitotaloustuotteet ovat kotimaisia
* leivät ja leipomotuotteet ovat kotimaisia
* perunat, kaalit ja juurekset ovat kotimaisia niin kauan kuin on satoa tarjolla
* tomaatit, kurkut ja salaatit ovat parhaalla satokaudella kotimaisia
* käyttämistämme puurohiutaleista on 60 % luomutuotteita

Ruokapalvelupäällikkö
Jaana Nikumatti
040 355 9374
jaana.nikumatti@pyhtaa.fi