Vieraslajit

Vieraslajit

Suomen luontoon on päässyt ihmisen myötävaikutuksella, lajeja joita ei tavata sieltä luonnostaan.  Tällaisista ihmisen mukana joko tahattomasti tai tahallisesti levinneistä vieraslajeista jotkut menestyvät erityisen hyvin ja ovat huomattava uhka alkuperäislajeille, ekosysteemeille ja myös elinkeinoille. Tällaisia selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

EU:n sekä Suomen omassa kansallisessa lainsäädännössä on lueteltu lajit, joiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. Kasveista näitä muun muassa ovat jättiputki, jättipalsami, kurtturuusu ja komealupiini.

Torjunta on maanomistajan velvollisuus

Moni kuntalainen ajattelee, että vieraslajien poistaminen on julkisen tahon huoli eikä kuulu heille. Haitallisten vieraslajien torjuntavelvoite on kuitenkin maanomistajalla. Vuokratuilla tonteilla torjuntavelvoite siirtyy maanomistajalta vuokraajalle.

Ensiarvoisen tärkeää on vieraslajien tunnistaminen ja havaintojen ilmoittaminen verkkopalveluun: www.vieraslajit.fi. Näin saadaan tärkeää tietoa lajien esiintymisestä. Ilmoittamisen lisäksi jokainen meistä voi torjua lajien leviämistä omien mahdollisuuksiensa mukaan. Mitään vieraslajia ei lain mukaan saa päästää ympäristöön, tämä koskee myös lajeja joita ei ole listattu haitallisiksi. Jokaisen tulee omalla pihallaan huomioida, etteivät kasvustot leviä muualle ja pidettävä huolta, etteivät lajit leviä omasta puutarhasta myöskään puutarhajätteen muodossa.

Käsittele vieraslajijäte oikein

Kymenlaakso Jäte Oy vastaanottaa pieniä eriä vieraslajijätettä kaikilla jäteasemilla. Suuremmat määrät tulee viedä Keltakankaan jätekeskukseen.

Vieraskasvilajit voidaan vastaanottaa ainoastaan pakattuna. Pakkaamiseen käy esimerkiksi jätesäkki tai pressu, johon vieraskasvilajit voi kääriä. Pakkausten tulee olla käsin siirrettävissä ja huolellisesti suljettuja. Vieraslajijäte toimitetaan polttoon Kotkan hyötyvoimalaitokselle.

Käsittele vieraslajit oikein!

  • Pakkaa vieraslajijäte säkkeihin ja sulje säkit tiiviisti ennen keräykseen toimittamista.
  • Älä vie vieraslajijätettä metsään tai muualle ympäristöön!
  • Kun saavut jäteasemalle, muista kertoa jäteaseman/jätekeskuksen henkilökunnalle, että kyseessä on vieraslajijäte. Näin jäte päätyy oikein käsiteltynä loppusijoitukseen.

Minne voin viedä?

  • Jäteasemat (peräkärrykuormat tai pienemmät): Pieniä eriä säkkeihin pakattua vieraslajijätettä otetaan vastaan jäteasemilla energiajätteen hinnalla.
  • Keltakankaan jätekeskus (kuorma-autokuormat): Suuret erät otetaan vastaan säkitettynä Keltakankaan jätekeskuksessa: kasvit lajiteltavan jätteen hinnalla ja juurakkoiset maa-ainekset hyötykäyttöön kelpaamattoman maa-aineksen hinnalla. Tarkat hinnastot löytyvät Kymenlaakson Jäte Oy:n verkkosivuilta.

Jäte- ja lajitteluneuvonta auttaa: neuvonta@kymenlaaksonjate.fi Avautuu uuteen ikkunaan tai p. 05 744 3473 (arkisin klo 9-15).