Kylät

Voimaa kylistä!

Pyhtäätä on pidetty kylien kuntana aktiivisten ja aikaan saavien kylien ansiosta. Kylätoiminta on edelleen vireää ja aktiivisuutta pitää osaltaan yllä Sepra ry, jonka kautta saa ideoita ja myös rahallista apua erilaisiin hankkeisiin.

Haavisto (419)

Haaviston kylän avarat peltomaisemat Pyhtään pohjoisosassa juontavat juurensa jo keskiajalta saakka. Tammijärven ja Kymijoen vesistöt antavat seudulle rauhallisen leimansa. Tammijärven rannassa sijaitsee Antinniemen uimaranta. Haavistossa on lisäksi pieni kirkko sekä oma  hautausmaa. Haaviston kylä kuuluu Vastilan kyläyhdistys ry:n toimintakenttään.
Haaviston ja Vastilan tarinakartta (ei mobiili).

Heinlahti - Heinlax (401)

Heinlahden kylä sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Pyhtään kunnan itäosissa. Kyläasutus on keskittynyt valtatie 7:n läheisyyteen sekä kauniin Heinlahden ympärille. Rannoilla viihtyvät myös monet kesäasukkaat. Kylällä toimivat mm. Pyhtään Yrityksen kuntosali ja Heinlahden nuorisoseuran ylläpitämä seurantalo.

Hinkapyöli - Hinkaböle (402)
Tuuski - Tuskas
Malmi - Malm (412)

Munapirttin saaren pituus on noin 8,5 km. Munapirtissä on kolme kylää; Tuuski sekä Saaren keskiosissa sijaitsevat Hinkapyöli ja Malmi. Mantereesta saaren erottaa kapeat Keihässalmi ja Kirksalmi.

Hirvikoski - Öster-Hirvikoski (403)

Hirvikosken kylä Kymijoen varrella on keskellä kauneinta
luontoa. Joki ja ympäröivät retkeilymaastot sekä Valkmusan kansallispuisto tarjoavat erinomaiset puitteet monenlaiseen harrastustoimintaan. Kylässä asuu n. 200 henkeä sekä kesäisin runsaasti mökkeiljöitä. Kylällä toimii alakoulu. Katso myös Hirvikosken kyläsivut.

Itäkirkonkylä - Österkyrkoby (404)

Itämyllykylä - Öster-Kvarnby (405)

Kaunissaari - Fagerö (406)

Vehmas, merellinen Kaunissaari sijaitsee Pyhtään edustalla. Menneen ajan saaristolaistunnelmaa henkivä Kaunissaaren kylä puhkeaa kesäaikana kukkaan. Kylään kulkee Kotkan Sapokasta kesäpäivisin yhteysalus. Saarella toimii kesäisin myös kauppa ja muita palveluja. Kaunissaari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. 
Kaunissaaren kyläkunnan kotisivut

Loosari - Klåsarö (408)

Länsikirkonkylä -Väster-Kyrkoby (419)

Vanha Kuninkaantie Viipurista Turkuun kulkee Pyhtään Länsikirkonkylän läpi. Kymijoen ylityksen jälkeen kylässä on risteys Pirtnuoraan Kuninkaantien jatkaessa länteen Pappilan vierestä.

Länsikylä - Västerby (410)

Kiviniemi - Stensnäs (407)

Munapirtti - Mågenpört (413)

Munapirtti on Pyhtään suurin saari, ja jakaantuu useaan eri kylään: Munapirttiin, Malmiin, Hinkaböleen ja Tuuskiin. Omaleimaista saarelle ovat luonnonkauniit rannat ja harjumaastot sekä pitkä, merellinen historia. Munapirtin asutus on suurelta osin ruotsinkielistä. Saareen on mantereelta siltayhteys.
Munapirtin kyläyhdistyksen sivut

Pappila- Prestgården (414)

Purola - Svartbäck (416)

Pirtnuora - Pörtnor (415)

Siltakylä- Broby (417)

Suurahvenkoski - Storabborfors (418)

Vastila (420)

Vastilan kylän laajat peltoaukeat reunustavat kuohuvan Kymijoen pohjoispuolta. Keskiajalta peräisin olevaan kylään kuuluu useita kantatiloja. Vastilan komeaa seurataloa voi vuokrata juhlien pitopaikaksi.Kylällä toimii Vastilan kyläyhdistys ry, joka kenttään kuuluvat sekä Haaviston että Vastilan kylät.
Haaviston ja Vastilan tarinakartta (ei mobiili)