Kotiseutumuseo

Pyhtään kotiseutumuseo perustettiin vuonna 1957 ja sen kokoelmiin kuuluu liki 3000 esinettä sekä runsaasti valokuva- ja arkistoaineistoa. Pyhtään kotiseutumuseon kokoelmia hoidetaan ja kartutetaan vuonna 2013 laaditun kokoelmaohjelman mukaan.

Museolla ei ole vakituisia tiloja, vaan se toimii tapahtumien, liikkuvien museopakkien sekä vaihtuvien näyttelyjen voimin. Museon toimintaa koordinoi kulttuuri- ja matkailusihteeri. Tulevista tapahtumista tiedotetaan tapahtumakalenterissa.

Liikkuvat museopakit

Suutari

Mikä on iltti? Montako paria kenkiä Korven Jalmari valmisti päivässä? Ja miten popomme ovatkaan sadan vuoden aikana muuttuneet?

Museopakki Suutarin aiheena on suutarintyö Pyhtäällä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä sekä entisajan jalkineet.Pakkiin on koottu aitoja esineitä, valokuvia ja jäljennöksiä ja paljon muuta! Museopakki Suutari sopii tutustumis- tai muisteluhetkelle niin päiväkoteihin, kouluihin kuin vanhainkoteihin. Pakin voi tilata vierailulle tai lainata omaan käyttöön viikon ajaksi. 
Lisätietoja: pauliina.sakki@pyhtaa.fi

Käyttäytyminen ja huolellisuus 10?

Sujuuko vielä karttapiirustaminen, entä kirkkolaulu? Montako kertaa munapirttiläisten kouluanomus hylättiinkään kuntakokouksessa? Ja mitä omalle vanhalle opinahjollesi kuuluu nykyään?

Pyhtän koulujen historiaan keskittyvästä pakista löytyy valokuvia, aitoja esineitä menneestä koulumaailmasta ja valikoima nostalgisia kuvatauluja. Pakki sopii kaikenikäisille ja on joko tilattavissa opastuksen kera tai lainattavissa viikon ajaksi. Opettajille ja ohjaajille mukana seuraa erilaisia tehtäviä, joiden avulla pääsee entistä syvemmälle vanhanajan luokkahuoneen tunnelmiin. Lisätietoja: pauliina.sakki@pyhtaa.fi

Kotiseutukaappi

Kirjaston aulan komeassa Kotiseutukaapissa on esillä vaihtuvia pienoisnäyttelyitä. Kaappi on avoin näyttelytila kotiseutuun ja  Pyhtään menneisyyteen liittyville aiheille. Ota yhteyttä ja toteuta Kaappiin näyttely omista aarteistasi! Kotiseutukaapin ajankohtaiset ja tulevat näyttelyt löydät kirjaston sivuilta.

Valokuva- ja arkistokokoelmat

Kotiseutumuseon valokuva- ja arkistokoelmiin eli entiseen Kotiseutuarkistoon koottu aineisto on avointa sekä kuntalaisille että muuhun tutkimuskäyttöön. Materiaalia ei lainata kotiin. Yhteydenotot kirjaston tai kulttuuri- ja museotoimen kautta.

Kivijalkapalkinnot

2012 Mainiemi, Irma Roitto
2013 Timo Teipin Navetta, Timo Teippi ja Terhi Kunelius
2014 Gamla Hinkaböle alue (tuulimylly, tupa ja aitta)