Pieni mutta toimelias
Pyhtää on Suomen kuntajoukossa vanhimmasta päästä, ikää on kertynyt lähemmäs 700 vuotta. Liekö ikä ja koettelemukset tuoneet mukanaan viisautta ja yhteistyökykyä niin, että kuntavanhus on nykyään elämänsä kunnossa ja valmiina vastaamaan eteen tuleviin haasteisiin.
Perustietoa Pyhtäästä
Pyhtään kunta pitää perustamisvuotenaan vuotta 1347, jolloin kunnan nimi on ensimmäistä kertaa esiintynyt virallisessa asiakirjassa. Kunnan pinta-ala on 780 neliökilometriä, josta maata noin 325 neliökilometriä, merialuetta noin 446 neliökilometriä ja sisävesialueita noin yhdeksän neliökilometriä. Asukasluku vuonna 2020 oli tilastokeskuksen tilaston mukaan 5125. Väestöstä ruotsinkielisiä on noin kahdeksan prosenttia, joten Pyhtää on Suomen itäisin kaksikielinen kunta.
Pyhtääläiset saavat toimeentulonsa pääasiassa palveluelinkeinoista (66 prosenttia) sekä teollisuus- ja rakennustoiminnasta (24 prosenttia). Maa- ja metsätalous työllistää vain noin viisi prosenttia kuntalaisista. Merkittävä erityispiirre pyhtääläisten työllistymisessä on, että kunnan työpaikkaomavaraisuusaste on vain noin 50,7 prosenttia. Suuri osa pyhtääläisistä työskenteleekin naapurikaupungissa Kotkassa. Myös etätöitä tekevien määrä on lisääntynyt. Työttömien osuus työvoimasta vuonna 2019 oli 8,8 prosenttia.
Pyhtään ystävyyskunnat ovat Virossa Haljala sekä Ruotsissa Nacka.