Valkmusa

Pitkoksia pitkin suolle

Ei tarvitse mennä Lappiin asti päästäkseen kokemaan aitoa erämaan tuntua. Upea ja vähemmän tunnettu Valkmusan kansallispuisto sijaitsee Pyhtäällä vilkkaan E18-moottoritien varrella. Alue on varsin erämainen ollakseen niin lähellä Helsinkiä kuin Kotkaakin. Eikä moottoritiestä ole suolla tietoakaan vaan siellä vallitsee täydellinen hiljaisuus, rauha ja eristyneisyyden tunne koko maailmasta. Valkmusaa voi pienuudellaan ja lyhyillä reiteillään kuvata perheystävälliseksi päiväretkikohteeksi, ja se on varmasti yksi helpoimpia kohteita aloittaa kansallispuistojen keräily. Arkivapaa on esimerkiksi loistava ajankohta suunnata kohti  mystistä suopuistoa.  

Valkmusassa on kaksi reittiä ja pysäköintialuetta. Läntisen keitaan pitkospuureitti (2,3 km) suoraan suolle lähtee Simonsaaren pysäköintialueelta, joka on Pyhtään Siltakylästä lähtevän tien 3562 varressa, kun taas reitti Moronvuoren päivätuvalle (2 km/suunta) lähtee Suolinnantien päästä. Moronvuoren päivätuvalta löytyy tulentekopaikka, mutta läntisen keitaan reitille kannattaa ottaa mukaan sellaisenaan syötävät eväät, sillä siellä ei ole nuotiopaikkaa.

Valkmusan keidassuot ovat paksuturpeisia soita, joiden keskiosa on reunoja korkeammalla. Laidalla on vetisiä rämeitä ja korpea. Vaikka suo näyttää uinuvalta, kuhisee se etenkin keväällä lintuja. Täällä pesiviä lintuja ovat kurjet, kalasääsket, riekko, pohjansirkku ja pikkukuovi.  

Bongasitko jo rämekulmumittarin?

Valkmusan tunnus on uhanalainen perhoslaji, rämekulmumittari, joka elelee vain etelärannikon soilla. Paras aika bongata tämä pieni perhonen on illan hämärässä juhannuksesta alkaen.  

Osoite: Simonsaaren pysäköintialue: Vastilantie 886 Pyhtää. Moronvuoren tuvalle vievä reitti alkaa Suolinnantien päästä, osoite Suolinnantie 740 Pyhtää 

Verkkosivu: https://www.luontoon.fi/valkmusa

Sijainti kartalla: https://goo.gl/maps/WHz6zyD3owKzipsT7

Pyhtää kartalla