Pyhtään vuoden 2023 tulos kolme miljoonaa ylijäämäinen, lainamäärä pieneni merkittävästi

Pyhtään kunnan tilinpäätös vuodelta 2023 näyttää runsaan kolmen miljoonan euron ylijäämää. Tarkalleen kunnan tilikauden tulos on 3,04 miljoonaa euroa plussalla. Verotulot ylittivät budjetoidun melkein 11,9 prosenttia eli noin 1,4 miljoonaa euroa. 

 

Sote-uudistus muutti kuntatalouden koko maiseman, joten kuntien talousluvut eivät ole vuoteen 2022 verrattuna kaikilta osin vertailukelpoisia, mutta keskeistä Pyhtään hyvän tuloksen muodostumisessa on kunnan vastuulle jääneiden palvelujen lähes olematon (0 %) menokasvu edelliseen vuoteen verrattuna

 

Hyvä tulos saavutettiin ilman isoja kertaeriä

 

Pyhtään tuloja lisäsivät edellisenä vuonna 2022 kaukolämpöverkoston myynti Loviisan Lämpö Oy:lle ja Keihässalmeen nousevan merenrantakylän tonttikauppa. Vuonna 2023 vastaavia kertaeriä ei ollut ja toimintatulot vähenivät tästä johtuen noin 933 000 eurolla.  

 

– Hyvään tulokseen on syytä olla tyytyväinen. Taloutemme kuva oli vuonna 2023 oikeastaan kaikilla mittareilla positiivinen ja samalla myös ennustettava, sanoo Pyhtään kunnanjohtaja Terhi Lindholm.

  

Velka pieneni 2,15 miljoonaa euroa

 

Vuosikatteen ollessa vahva pystyttiin kunnan lainamäärää pienentämään reilusti, eli 2,15 miljoonaa euroa. Pyhtäällä kunnalla on nyt velkaa noin 10,7 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 2120 euroa asukasta kohti. Kunta pystyi velan määrä vähentyessä luonnollisesti myös rahoittamaan 2,1 miljoonan euron investointinsa tulorahoituksella.

 

-Korkotason noustua kunnan lainamäärää on ollut tarpeen tarkastella entistäkin kriittisemmin. Olen tyytyväinen siihen, että olemme saaneet pienennettyä kunnan velkapottia ja täten myös alennettua tulevia korkokuluja, toteaa Pyhtään kunnanhallituksen puheenjohtaja Aleksi Kurki. 

 

Lisätietoja:

Terhi Lindholm, Pyhtään kunnanjohtaja 040 6708222

Aleksi Kurki, Pyhtään kunnanhallituksen puheenjohtaja 044 3248842

 

Kuva: Pyhtään kunta / Carl Svanfält