Rakentamislaki UKK

Rakentamislaki 2025

Uusi rakentamislaki on tullut voimaan 1.1.2025. Muutoksia on tullut sekä lupavalikoimaan että prosesseihin. Alla on koottuna kuntalaisilta tulleita kysymyksiä ja niihin koottuja vastauksia. Kysymyslistaa päivitetään ja laajennetaan sitä mukaa, kun uusia kysymyksiä nousee.

Aina, jos on pienikin epäilys, että rakentaminen saattaa vaatia lupaa, on asia syytä varmistaa rakennusvalvonnasta.

Mitä saa rakentaa?

Kysymys: Saako alle 30m2 kokoisen saunan rakentaa ilman lupaa ja saako sinne rakentaa ns. saunatuvan puolella myös toisen tulisijan?
Vastaus: Mikäli kaava ja muut määräykset eivät estä, alle 30m2 saunan saa rakentaa jo muodostuneelle rakennuspaikalle ja saunatuvan puolelle saa rakentaa toisen tulisijan.

Kysymys: Saako luvanvaraisuudesta vapautetulle alle 30m2 saunalle rakentaa terassin?
Vastaus: Kyllä saa. Katettu terassi lasketaan katokseksi, mutta avoimelle terassille ei ole pinta-alarajoituksia.

Kysymys: Kuinka monta luvasta vapautettua rakennusta saa rakentaa?
Vastaus: Jos rakennusoikeus ei ylity ja luvanvaraisuudesta vapauttamisen ehdot (mm. kaavamääräykset) täyttyvät, ei rakennusten määrää voi rajoittaa.

Kysymys: Saanko rakentaa kerrosalaltaan 30m2 suuruisen ja 10 metriä korkean rakennuksen?
Vastaus: Et saa. Myös enimmäistilavuus (120m3) on määritelty laissa. Lisäksi rakentamislaissa säädetään, että alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin vaikuttava rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa.

Mihin saa rakentaa?

Kysymys: Saako kaavoittamattomalle alueelle rakentaa uuden luvanvaraisuudesta vapautetun rakennuksen ilman lupia?
Vastaus: Jo muodostuneelle rakennuspaikalle kyllä, mikäli luvasta vapauttamisen muutkin edellytykset täyttyvät. Rakentamattomalle kiinteistölle tai kiinteistönosalle ei ilman rakennusoikeuden määrittämistä.

Kysymys: Mikä on rakennuspaikka?
Vastaus: Rakennuspaikka on alue, jolla rakennus tai rakennukset sijaitsevat tai joka on osoitettu rakennuksen tai rakennusten sijaintipaikaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa kaava-alueella aluetta, joka on kaavamerkinnöin ja määräyksin osoitettu rakentamiselle tarkoitetuksi alueeksi ja kaava-alueen ulkopuolella aluetta, josta on muodostunut rakennuspaikka (luvallisen) rakentamisen myötä tai jolle on myönnetty sijoittamislupa.

Kysymys: Saanko rakentaa maa- ja metsätalousalueelle (kaavassa M-alue)?
Vastaus: Maa- ja metsätalousalueella rakentamisalueelle rakentamista harkitsevan kannattaa ehdottomasti olla ensin yhteydessä rakennusvalvontaan. Maa- ja metsätalousalueelle rakentamista säätelee kaava. Joissakin kaavoissa rakentaminen on kielletty täysin, kun taas joissakin maa- ja metsätalousrakennusten rakentaminen on mahdollistettu, mutta silloinkaan muuta (esimerkiksi saunaa tai mökkiä) ei ole mahdollista rakentaa.

Kysymys: Kuinka lähelle rakennukset saa rakentaa?
Vastaus: Omalla kiinteistöllä sijaitseville rakennuksille ei ole vähimmäisetäisyysvaatimuksia mikäli ne kuuluvat samaan palo-osastoon.

Kaavamääräykset

Kysymys: Mistä saan selville mikä kaava ja mitkä kaavamääräykset ohjaavat rakentamista kiinteistölläni?
Vastaus: Voit toki kysyä asiaa rakennusvalvonnasta, etenkin jos asiassa on mitään epäselvyyttä. Pyhtään kunnassa voimassa olevat kaavat löytyvät myös Etelä-Kymenlaakson karttapalvelusta. Kaava-aineisto löytyy vasemman reunan valikosta kohdasta "Aineistot" ja sieltä avautuvasta valikosta "Näytä kartalla" ja "Kaavoitus". Kaavahierarkian mukaisesti jos alueella on voimassa sekä asemakaava (tai ranta-asemkaava) että yleiskaava, asemakaava (tai ranta-asemakaava) ohjaa rakentamista. Mikäli alueella on vain yleiskaava, noudatetaan yleiskaavan määräyksiä. Valikosta saa päälle kaavakartan (ajantasa-asemakaava näyttää kartalla voimassa olevat asemakaavat, ranta-asemakaava ranta-asemakaavat ja yleiskaava yleiskaavat).

Lisäksi valikosta löytyy kaavojen indeksit, joissa selitetään mitä mikäkin merkintä kaavakartalla tarkoittaa. Nähdäksesi tietyn alueen kaavaindeksin, valitse oikean kaavatason indeksi eli asemakaavaindeksi, ranta-asemakaavaindeksi tai yleiskaavaindeksi (Pyhtää) valikosta. Klikkaa haluamaasi kaava-aluetta, ja esille ponnahtaa ikkuna, josta valitsemalla "kaavamääräys" saat avattua kyseisellä alueella voimassa olevan kaavan kaavamääräykset.

Rantarakentaminen

Kysymys: Saako nyt siis rakentaa kuinka lähelle rantaa tahansa?
Vastaus: Uuden rakentamislainkin aikana rakentamista ohjaavat mm. kaavat ja ympäristösäädökset. Pyhtäällä suurin osa ranta-alueista on kaavoitettu, joten rakentamisen tulee sijoittua kaavamääräysten mukaisesti. Lisäksi Pyhtäällä on voimassa Kotkan ja Pyhtään ympäristönsuojelumääräykset, jossa on lisävaatimuksia rantarakentamiselle.

Kysymys: Saako vanhan kaava-alueella sijaitsevan rantarakennuksen kunnostaa?
Vastaus: Luvallisen rakennuksen tai niin vanhan rakennuksen, että sille ei alun perin ole tarvinnut hakea rakennuslupaa, saa kunnostaa, vaikka se sijaitsisi niin lähellä rantaa, että kaava ei uuden rakennuksen rakentamista mahdollistaisi.

Kysymys: Saako siirrettävän saunan viedä jokirantaan?
Vastaus: Ei saa, mikäli kaava ei sitä salli. Mikäli kaava sallii rantarakentamisen ja kyseessä on rakennuspaikka, siirrettävän saunan ja luvanvaraisuudesta vapautetun saunan välillä ei ole eroa.

Miten pinta-ala mitataan?

Kysymys: Miten pinta-ala mitataan?
Vastaus: Pinta-alan mittaamisessa ei ole tapahtunut muutoksia. Rakennuksen kerrosala mitataan ulkoseinien ulkoreunoista. Katoksen kokonaisala mitataan pilareiden ulkoreunoista tai muuten rakenteen mukaisesti.

Saako rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaa vapaasti?

Kysymys: Saako jo olemassa olevan rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaa vapaasti?
Vastaus: Käyttötarkoituksen muuttamiseen ja sen luvanvaraisuuteen vaikuttaa moni asia kaavoituksesta ympäristönsuojelumääräyksiin ja paloturvallisuussäädöksiin. Lähtökohtaisesti käyttötarkoituksen muutos edellyttää rakentamislupaa, joskin poikkeuksiakin on. Näissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä suoraan rakennusvalvontaan, niin asiaa päästään tarkastelemaan tapauskohtaisesti.

Minkälaisia vaatimuksia rakennusluvista vapautetuille rakennuksille on ja kuka on vastuussa?

Kysymys: Onko etäisyysvaatimus neljä metriä naapurin rajasta ja kahdeksan metriä naapurirakennuksesta säilynyt?
Vastaus: Etäisyysvaatimukset tulevat palomääräyksistä ja niihin ei ole tehty muutoksia.

Kysymys: Saako luvanvaraisuudesta vapautetuissa rakennuksissa käyttää lujuusmäärittelemätöntä "leimaamatonta" puuta?
Vastaus: Rakentaja on itse vastuussa materiaaleista eikä rakennusvalvontaviranomainen voi asettaa vaatimuksia lupamääräyksistä vapautetuille rakennuksille. Vakuutusyhtiön kanta on kuitenkin syytä selvittää, mikäli tahtoo vakuuttaa rakennuksen.

Kysymys: Tarvitseeko alle 30m2 rakennukset, jotka eivät ole luvituksen piirissä, naapurin suostumusta?
Vastaus: Mikään säännösten mukainen rakentaminen ei vaadi naapurin suostumusta, ainoastaan tiedottamisen. Uuden lainsäädännön perusteella luvanvaraisuudesta vapautetun rakentamisen osalta edes tiedottamista ei voida vaatia, mutta hyvien naapurisuhteiden ylläpitämiseksi se on erittäin suositeltavaa.

Kysymys: Täytyykö luvanvaraisuudesta vapautetuista rakennuksista maksaa kiinteistöveroa?
Vastaus: Kyllä. Hankkeeseen ryhtyvä on itse vastuussa luvanvaraisuudesta vapautettujen rakennusten tietojen ilmoittamisesta verottajalle.

Puiden kaato ja maiseman muuttaminen?

Kysymys: Saanko kaataa puita asemakaava-alueella?
Vastaus: Puiden kaataminen asemakaava-alueella vaatii maisematyöluvan.

Kysymys: Saako vaarallisen puun kaataa ilman lupamenettelyä?
Vastaus: Tosiasiallisesti vaarallisen puun saa kaataa ilman lupamenettelyä, mutta esimerkiksi pelkkä riski, että lumikuorma katkoo oksia ei tee puusta vaarallista. Puun vaarallisuus on syytä valmistautua todentamaan esimerkiksi valokuvin tai asiantuntijalausunnolla.

Kysymys: Vaatiiko tenniskenttä luvan?
Vastaus: Suurehko, ympäristöön ja maisemaan vaikuttava rakennettava alue vaatii rakentamisluvan. Tapausharkintaa varten esim. urheilu- ja pysäköintialueiden osalta kannattaa olla yhteydessä rakennusvalvontaan.

Vaikuttaako rakentamislain voimaantulo valvontaan?

Kysymys: Miten valvonta toimii? Naapurivalvontanako?
Vastaus: Valvontaa koskeva lainsäädäntö ei juurikaan muuttunut, joten katselmukset ja yleinen havainnointi ovat jatkossakin rakennusvalvonnan vastuulla. Lisäksi teknisen valvonnan työkalut ovat kehittyneet viime vuosina.