Koronatartuntojen määrä laskussa Kymenlaaksossa, myös sairaalahoidon tarve vähentynyt

Koronatartuntojen määrä on selvässä laskussa Kymenlaaksossa. Viikolla 46 todettiin 471 uutta koronavirustartuntaa, luvussa ovat mukana ainoastaan terveydenhuollon koronatestein todetut tartunnat. Viikkotasolla tapausmäärät ovat pudonneet noin puoleen verrattuna syys-lokakuun vaihteeseen. Alkaneella viikolla tartuntojen määrä on edelleen laskussa. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on noin 40 prosenttia (39,7%), myös tämä luku on laskusuunnassa.

Sairaalahoidossa on 15 potilasta, joilla on koronavirustartunta. Sairaalahoidon tarve on vähentynyt selvästi kuukauden aikana. Marraskuun alussa vastaava sairaalahoidon luku oli noin 50 potilasta. Määrä oli koko koronaepidemia-ajan suurimpia. Potilaista suurin osa oli tuolloin perusterveydenhuollon osastolla ja suuri osa tartunnoista liittyi yhden osaston laajaan altistumiseen ja seulontatestein löydettyihin tapauksiin. Nyt vastaavia laajoja tapauksia ei sairaaloissa ole ollut.

Sairaalahoitoa tarvitsevat henkilöt, joilla on koronatartunta, ovat tällä hetkellä lähinnä iäkkäitä henkilöitä. Alle 60-vuotiaiden perusterveiden henkilöiden joutuminen sairaalahoitoon covid-taudin takia on erittäin harvinaista.

Kymsotessa jatketaan koronarokotuksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti, tällä hetkellä ns. tehosterokotuksia ei olla laajentamassa uusille ryhmille.

Edelleen muistutetaan, että kaikkia 65 vuotta täyttäneitä, 18 vuotta täyttäneitä vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvia sekä 12 vuotta täyttäneitä voimakkaasti immuunipuutteisia henkilöitä suositellaan ottamaan koronavirusrokotteelle tehosteannos kuluvan syksyn aikana.

  • On tärkeää, että henkilöt, joille tehosteannosta suositellaan, ottavat rokotuksen. Rokotuksia on nyt helposti saatavilla ajanvarauksella tai ilman, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa painottaa.

Koronaviruksen lisäksi Kymenlaaksossa esiintyy myös muita infektiotauteja, liikkeellä on muun muassa RS-virusta. Influenssaa on todettu vasta muutamia yksittäisiä tapauksia, epidemia ei ole vielä käynnistynyt.

  • Pikkujoulukautena on edelleen syytä muistaa, että sairaana ei sovi mennä juhliin, vaan hengitystietulehduksista pitää tervehtyä kotona. Käsi- ja muut perushygieniasäännöt pätevät edelleen, ja maskinkäytöllä voi suojata sekä itseään että lähimmäisiä ruuhkissa, Mäntymaa muistuttaa.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 21.12.2022.

Lisätietoja

Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri
p. 020 633 2003, marja-liisa.mantymaa@kymsote.fi