Ilmaliikenne on murroksessa – pienet lentokentät turvaavat alueiden saavutettavuuden koko maassa

Ilmailulla on valtava kasvupotentiaali, kun uudet käyttövoimat (vety ja sähkö) mullistavat lähitulevaisuudessa lentoliikenteen palvelurakenteen myös Suomessa. Kotkan-Haminan seudun kehitysyhtiö Cursorin ja Pyhtään kunnan Destialta tilaama selvitys osoittaa, että alueelliset lentokentät luovat ympäristöönsä taloudellista hyvinvointia parantamalla alueiden saavutettavuutta. Lentokoneiden ja -laitteiden pienentyessä Suomeen voi syntyä nopean saavutettavuuden verkosto, joka ketteryydessään täydentää nykyistä raskaan liikenteen keskittynyttä mallia.

 

Selvityksessä tarkastellaan erikseen Pyhtään lentokentän (Helsinki-East Aerodrome) mahdollisuuksia. Selvityksen mukaan Kotkan-Haminan alueelle syntymässä oleva akkuklusteri hyötyy omasta lentokentästä, jonka mahdollisuudet ovat erityisesti kevyen ja miehittämättömän ilmailun kehityksessä. Helsinki-East tarjoaa kapasiteettia muun muassa taksi- ja rahtiliikenteelle.

 

Selvitys löytyy kokonaisuudessaan täältä: https://www.cursor.fi/uploads/2024/06/071d0ebf-nopean-saavutettavuuden-verkosto-lentokenttien-ja-ilmaliikennepalveluiden-vaikuttavuus-ja-tulevaisuus.pdf

 

Selvityksen tiivistelmä on liitteenä.

 

Kuva: Pyhtään kunta/Jari Korkki

Liitetiedosto