Ulkoilualueet ja -reitit

Pyhtäällä kelpaa ulkoilla upeissa merimaisemissa niin saaristossa kuin mantereellakin.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto käsittää noin 60 kilometriä leveän alueen Kymenlaakson ulkosaaristossa Kotkan ja Haminan kaupunkien sekä Pyhtään ja Virolahden kuntien alueella. Kansallispuisto on tunnettu monipuolisesta linnustostaan. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto kuuluu Itämeren suojelusopimuksen mukaiseen Itämeren tärkeimpien suojelualueiden verkkoon.

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kansallispuisto kutsuu kulkijaa rauhoittumaan. Valittavana on kaksi valmista, helppokulkuista reittiä. Läntisen keitaan lenkki on 2,5 kilometriä pitkä rengasreitti pitkospuilla. Reitin varrelta löytyy lintutorni. Lähtö ja Simonsaaren parkkialue löytyy osoitteesta Vastilantie 886. Toinen reitti on 2 kilometriä pitkä polku Moronvuoren päivätuvalle. Polku lähtee Suolinnantien päästä. Päivätuvalla on puuliesi. Pihapiirissä on grillikatos, kuivakäymälä ja opastustaulu. Jätehuolto on omatoiminen. Luonteva tapa liikkua Valkmusasssa on myös suksilla tai lumikengillä. 

Kaunissaaren ulkoilualue

Kaunissaari tarjoaa mainion mahdollisuuden retkeilyyn ja ulkoiluun. Saaren rannat ovat suurelta osin hiekkarantoja ja kasvusto on mäntyvaltaista. Ulkoilualue sijaitsee saaren itärannalla. Matkaa saaren eteläkärjessä olevaan kalastajakylään on noin kaksi kilometriä. Alueella on kaivo, jonka juomakelpoisuutta ei seurata.

Flakanäsin ulkoilualue

Ulkoilualue sijaitsee Munapirtin saaressa. Vieressä on asuntovaunuilijoiden alue. Matkaa valtatie 7:ltä on noin 15 kilometriä. Mantereelta tultaessa Flakanäsiin käännytään Tuuskintie 361:n kohdalta vasemmalle. Alueella on hyvä ja pitkälle matalapohjaisena jatkuva uimaranta, keittokatos, käymälä ja kaivo. Uimarannan vieressä on upea hiekkasärkkä joka jatkuu pitkälle merelle.

Koivuviikin ulkoilualue

Ulkoilualue sijaitsee Tammijärven rannalla, Harjuntietä Kirkonkylästä pohjoiseen.
Alueella on uimapaikka, keittokatos ja käymälä. Rantamaisemat ovat upeat ja veneellä tai kanootillakin rantautuminen onnistuu. Kalliorannalta voi pulahtaa veteen uimaan. 

Skitunäsin ulkoilualue

Skitunäsin ulkoilualue sijaitsee meren rannalla, Pyhtään kirkonkylästä noin 5 km etelään. Alueella on käymälät. Skitunäsin virkistysalue ei ole virallinen uimaranta mutta ranta jatkuu matalana melko pitkälle. Alueen osoite on Skitunäsintie 232.

Pyhtään puistot

Motellinrannan puisto

Motellinrannan rantabulevardi ja puisto valmistuvat syksyn 2021 aikana. Alueelle on tulossa rantalentopallokenttä varusteineen, kivituhkapolku ranta-alueelta rantakujalle sekä leikki- ja kuntoiluvälinealue. Lisäksi alueella on grillipaikka ja uimalaituri.

Teemu Pukin metsä

Norwich City FC, Kotkamills ja Pyhtään kunta istuttivat yhteistyössä kesäkuussa 2021 Maailman ympäristöpäivän ja Teemu Pukin maalien kunniaksi Pyhtään kirkonkylään 26 jalopuun metsän. Istutustaimien lukumäärä on sama kuin Pukin päättyneellä sarjakaudella Englannin Mestaruussarjassa tekemien maalien määrä. Istutukset suunnitteli puutarhaneuvos Heikki Laaksonen. Puistoon istutetiin serbiankuusia, tammea, punatammea, saarnia ja metsälehmusta.

Tammimetsä

Sadan tammen metsä istutettiin Pyhtäälle vuonna 2017 Pyhtään 670-juhlavuoden ja Suomi 100- juhlavuoden kunniaksi. Tammi valittiin siksi, että se symboloi Pyhtään pitkää historiaa ja voi elää hyvinkin 670 vuotta. Tammimetsän ajatellaan olevan koko kunnan yhteinen asia, ja siksi istuttajiksi kutsuttiin laaja kirjo kuntalaisia päiväkotilapsista ikäihmisiin.

Kärsäjärven metsä

Kärsäjärvi on pieni sappaanmuotoinen järvi aivan Huutjärven läheisyydessä. Kärsäjärvellä on rantaviivaa noin 1,08 kilometriä. Ympäröivä maasto on avaraa mustikkametsää ja helppokulkuista polkua. Poluilla voi tavata monenlaisia lenkkeilijöitä ratsastajia myöten.

Ylimaakunnalliset ulkoilureitit

Melontareitti

Ylimaakunnalliseen ulkoilu- ja luontomatkailuhankkeeseen liittyvä melontareitti kulkee Pyhtään kunnan osalla Kymijoen läntistä haaraa pitkin  Vastilan ja Kirkonkylän kautta merelle.

Pyöräilyreitti

Kunnan halki kulkee myös reitistöön kuuluva pyöräilyreitti.

(Maanmittauslaitos lupa nro 910/MML/07)


Liikunta- ja ulkoilukartat