Valtakunnallisen kuntabarometrin tulokset antoivat Pyhtäälle maan keskiarvoa paremmat tulokset

Kävin kukonlaulun aikaan läpi Suomen yrittäjien valtakunnallisen kuntabarometrin maakuntakohtaiset tulokset, kuten varmasti (ja toivottavasti) kaikki maamme 311 kuntajohtajaa. Tässä nopeat analyysit Pyhtään osalta tuloksiin, jotka olivat rohkaisevat:

 • Saimme Kymenlaakson maakunnan selvän piikkipaikan kokonaisarvosanassa
  • Asteikolla 1-5 elinkeinopolitiikan keskiarvo kunnassamme on 3,25 maakunnan keskiarvon olleen 2,69 ja koko maan keskiarvon olleen 2,97. Maakunnallista piikkipaikkaa pitää Etelä-Pohjanmaa tuloksella 3,20 joten kuntamme tulosta voidaan pitää hyvänä! Aina kun viitataan yrittäjyyden ykköspaikkaan Suomessa, viitataan noihin ”pohojalaasiin.” Nyt näyttää käyneen niin, että Pyhtää laittaneen kovasti kampoihin myös pohjalaisille - tätä on syytä tuulettaa! Alle 10.000 asukkaan kuntien piikkipaikka piti Kärsämäki, onnittelut Kärsämäelle!  
    
 • Kysyttäessä elinkeinopolitiikan asemasta kunnassa saimme tulokset 3,39 maakunnan keskiarvon ollessa 2,66 ja koko maan 2,96.
  • Olemme Pyhtäällä jo pitkään sekä strategioissa, että käytännön tasolla peräänkuuluttaneet elinkeinopolitiikan merkitystä kunnan kulmakivenä. Yritystoiminta luo työllisyyttä ja sitä kautta verotuloja kuntaan. Kaava ei voisi olla yksinkertaisempi - ei yritystoimintaa, ei kuntaa.
    
 • Infrastruktuurista kysyttäessä (kaavoitus, yritystilat, liikenne- ja tietoliikenneyhteydet sekä lupahakemusten käsittely) olimme myös selvästi maan keskiarvoa paremmalla puolella.
  • Pyhtään tulos tässä kategoriassa oli 3,42 Kymenlaakson maakunnan keskiarvon ollen 2,87 ja koko maan luvun ollen 3,07.

Haluan kiittää kaikkia kyselyyn osallistuneita yrityksiä ja yrittäjiä, jotka kyselyn perusteella pitävät Pyhtään kuntaa yritysmyönteisenä ja elinkeinotoimintaa arvostavana kuntana. Tulos kertoo myös yhteispelin sujuvan kunnan ja yrittäjien kesken. Pyhtään kunta on tietääkseni maakunnastamme ainoa kunta, josta löytyy elinkeinotoimikunta. Elinkeinotoimikunta kokoaa yhteen kunnan johtavat luottamushenkilöt, kunnanjohtajan, yrittäjäjärjestön edustajat sekä elinkeinoyhtiö Cursorin edustajat. Viime viikolla kokoonnuimme mm. valitsemaan kunnan yrityspalkinnon saajaa (julkistetaan elokuussa), pohtimaan Saaristomarkkinoiden uudistamista ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Elinkeinotoimikunta on matalan kynnyksen foorumi, joka toimii nimenomaan rasvana koneessa yritystoiminnan edellytysten kohentamiseksi kunnassa.  

Vanha koripallovalmentajani kerran veisteli, että "tilastot ovat kuin bikinit- ne paljastavat paljon, mutteivat kaikkea." Jo ties monennenko kerran valtakunnallisesti katsottuna Kymenlaakson maakunta jää näissä karkeloissa kauas valtakunnallisesta kärjestä. Vahva mututuntumani on, että asiat eivät taatusti oli niin huonot miltä ne näissä rankingeissa näyttäytyvät. Esimerkiksi koronan aikaan Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor sai yhteen ääneen kiitosta aloitteellisuudestaan yritystukien suhteen, myös Pyhtäältä. Samaan aikaan herää kysymys - kauanko veden täytyy virrata Kymijoessa, että vientiteollisuudesta tunnettu seutumme alkaa murtautua palkansaajaseudun leimasta ja omaksua yrittäjien, yrittämisen ja yrittäjämäisen kulttuurin tärkeyden. Yritykset muuttavat tuotteillaan ja palveluillaan maailmaa. Julkisen sektorin on kaikin tavoin tuettava tätä toimeliasuutta ja edistettävä yritystoiminnan toimintaedellytyksiä kaikissa kunnassa

Eläköön yrittäjyys!

kunnanjohtaja
Jouni Eho

 

Lisää uusi kommentti