Totuus löytyy usein - keskeltä

Asiat eivät ole koskaan niin huonosti kuin miltä näyttävät, eivätkä niin hyvin kuin miltä tuntuvat. Totuus löytyy usein - keskeltä. 
 
Näin lausui minulle muuan koripallovalmentaja aikoinaan, jonka lentävät lausahdukset ovat jääneet elämään pelikentän ulkopuolelle. Tuo lausahdus sopii mielestäni erityisen hyvin tähän hetkeen, kun analysoin tilannetta Pyhtään kunnan näkövinkkelistä talousarviosyksyn edetessä ja epävarmaa toimintaympäristöä ihmetellessä. 
 
Käsittelimme eilen talousarvioluonnosta kunnanhallituksessa yhdessä toimialajohtajien kanssa. Vuoden 2021 talousarvio näyttää tässä kohtaa valmistelua Pyhtään osalta vähintäänkin varovaisen optimiselta. Lopullinen talousarvio hyväksytään joulukuun valtuustossa, mutta ellei ihmeitä tapahdu matkan varrella eilen käsitelty noin 300.000 EUR ylijäämäinen budjettiesitys olisi sangen hyvä lähtökohta Pyhtäälle koronan kurittaman kuntatalouden keskellä. Hallintojohtajamme ja itseoikeutetusti kamreeriksi itseään tituleeraavan Tommi Koskisen johdolla etenevä prosessi on edennyt kiihkottomasti. Poliittisia intohimoja herättävät draamat ovat jääneet takavasemmalle. Pyhtään toimintakulttuuriin kuuluu talousasioissa pragmaattisuus. Pidämme kulukurista kiinni ja keskitytään omalla, ulospäin suuntautuneella toiminnalla lisäämään tuloja yksityisten, elinkeinopoliittisten investointien muodossa. Hyvänolon tunteeseen tuudittautumiseen ei ole silti varaa. Valtiontalous velkaantuu ennätysvauhtia ja vaikka kunnatkin (Pyhtää mukaan lukien) saavat osansa lainrahalla pumpatuista korotetuista valtionavuista - ei tämä trendi ole kestävällä pohjalla pitkällä tähtäimellä. Pyhtään osalta on toki todettava, että kunnan talous näyttäisi vuosina 2020 ja 2021 olevan lievästi ylijäämäinen myös, jos ei valtion koronatukia tai toisaalta koronasta aiheutuvia mahdollisia kertaluontoisia eriä, kuten Kymsoten alijäämäkirjaus, oteta huomioon. Tässäkin asiassa - asiat eivät siis ole niin huonosti tai niin hyvin kuin miltä näyttävät. Totuus löytyy jostain siltä väliltä.  
 
Pyhtään lentokenttään liittyvä keskustelu on käynyt jälleen viime aikoina kuumana kuin se kuuluisa pirtin hella tai saunan kiuas. 
Asioiden kärjistymisellä mediassa ja julkisessa keskustelussa on silläkin, puolensa ja puolensa. Pidän erityisen tärkeänä sitä, että asiaan liittyvät epäkohdat saavat palstatilaa. Haasteena kuitenkin on, että monimutkainen juridisiin näkökulmaeroihin ja viranomaisten väliseen toimivaltakysymyksiin kilpistyvä asia yksinkertaistuu liikaa ja asia näyttäytyy suurelle yleisölle "yhtenä suurena riitelykenttänä." Näin ei ole asian laita. On selvää, että asia herättää intohimoja ja tunteita - ne ovat parhaimmillaan se tärkeä eteenpäin työntävä voima, joka koskaan saa mitään uutta aikaiseksi. Asiassa on odotettavissa oikeusasteiden päätöksiä lähiaikoina - Pyhtään kunta on sitoutunut tekemään johtopäätökset ja toimenpiteet oikeusasteiden käsittelyjen pohjalta. Yksi asia on syytä pitää kirkkaana mielessä. Eteläinen Kymenlaakso kaipaa kipeästi uusia elinkeinopoliittisia kärkihankkeita. Helsinki East Aerodrome on syytä nostaa myös koko maakunnan kärkihankkeeksi, kun kohta jakoon tulevat miljardiluokan EU:n elpymispaketit tulevat jakoon. Olemme kuntana pohjustaneet hanketta ja rakentaneet kansallista verkostoa eri tyyppisten lentokenttäpaikkakuntien kanssa hakua silmällä pitäen. Nyt on oikea aika ja mahdollisuus tehdä koko valtakunnan tason loikka ja laittaa ilmaliikennejärjestelmä 2020-luvun edellyttämälle tasolle. Tähän liittyen on hyvä käydä tutustumassa syksyllä, Pyhtäällä julkaistuun Professori Jorma Mäntysen raporttiin tulevaisuuden ilmaliikenteestä. Pyhtäällä on mahdollisuus olla suunnannäyttäjänä. Tässäkin asiassa - asiat eivät siis ole niin huonosti tai niin hyvin kuin miltä näyttävät. Totuus löytyy jostain siltä väliltä. Työt ovat kesken. Mahdollisuudet ovat rajattomat.   
 

Lopuksi vielä erittäin positiivinen uutinen eilisestä kunnanhallituksen kokouksesta. Pyhtään kunnanhallitus päätti hyväksyä ehdollisen ostotarjouksen vanhasta kunnanvirastosta. Olemme kesästä asti neuvotelleet kaupasta erittäin kiinnostavan konseptin luomisesta vanhaan virastoomme. Asiasta kuullaan lähiaikoina lisää virallisen tiedotustilaisuuden kautta, mutta sen verran voin paljastaa, että Pyhtään kuntaan on syntymässä uusi kulttuuriin, luoviin aloihin, taiteisiin ja tapahtumiin keskittyvä yhteisö johon tulee sopivassa suhteessa seutumme ulkopuolista näkemyksellisyyttä ja verkostoja, sekä paikallisuutta. Ostotarjouksen teki Pyhtäälle perustettu yritys Pyhtään Kulttuuritalo Oy, jonka taustalta löytyvät No Fear Agency:n toimitusjohtaja Vesa Ristimäki, Suomen suurimpiin luovien alojen osuuskuntiin kuuluvan Lilith:n johtohenkilöihin kuuluva Netta Norro sekä rahoitusalan asiantuntija ja Arvo Guitars Oy:n perustajiin kuuluva Juha Tolonen. Odotusarvot ovat kunnanjohtajalla kovat vanhan viraston uudelle tulemiselle. Olemme siis saamassa pieneen pieneen kuntaamme mm. Patruunantalon tarjontaa, Saaristomarkkinoita, Navetan musiikkitapahtumia sekä taide- ja kulttuuriyhdistyksiä täydentävää toimeliaisuutta.     

Ystävät hyvät - asiat eivät ole koskaan niin huonosti kuin miltä näyttävät tai niin hyvin, kuin miltä tuntuvat. Totuus löytyy useimmiten jostain siltä väliltä eli keskeltä. Kaiken epävarmuuden keskellä itseäni on aina auttanut nojaaminen omiin arvoihin sekä ennen kaikkea optimismiin. Optimismiin haluan rohkaista myös sinua. Aina olemme selvinneet ja näistäkin ajoista selviämme, yhdessä! 
 
Kunnanjohtaja Jouni

Lisää uusi kommentti