Pyhtäällä on ratkaisu globaaliin muoviongelmaan

Kolme sitaattia ilmastonmuutokseen liittyen

 

1.  "There is no Planet B."
Näin dramaattisesti julisti Ranskan Presidentti Emmanuel Macron vieraillessaan Yhdysvaltain kongressissa 25.4.2018 alleviivaten käsillämme olevan ilmastokriisin vakavuutta.

2. "Isä mitä mieltä olet siitä koululakosta"
Kuudesluokkalainen tyttäreni kyseli minulta muutama päivä sitten 15.3. järjestettävästä koululakosta liittyen ilmastomuutokseen. 

3. "Pääsetkö kunnanjohtajien ilmastopaneeliin huhtikuussa"
Sepran toiminnanjohtaja kyseli minua ja muita Etelä-Kymenlaakson kunnanjohtajia 9.4. Merikeskus Vellamossa järjestettävään paneliin otsikolla "Mikä on tilanne kunnissa?". Pyyntöön oli helppo vastata, että ilman muuta olen mukana.
 

Vastatessani myönteisesti ilmastopaneeliin osallistumisesta huomasin piston sydämessäni. Mikä itse asiassa on tilanne kunnissa? Kuinka korkealla agendalla ilmastonmuutoksen torjuminen Pyhtäällä tai muissa Etelä-Kymenlaakson kunnissa itse asiassa on? Pitäisikö sen kenties olla korkeammalla? Olenko minä kunnanjohtajana asiassa tilanteen tasalla? Tuli mieleen kuuluisa satu Keisarista, jolla ei ollut vaatteita…Valehtelisin, jos väittäisin että asia olisi prioriteettilistan kärkipäässä kunnissa, jotka lähinnä painivat talouden tasapainottamisen, SOTE palveluiden ja väestöpaon parissa. 

Yksi asia on varmaa - eduskuntavaalien alla ilmastonmuutoskeskustelua emme tule varmastikaan pääsemään pakoon. Hyvä näin - on kaikkien vastuulla ylläpitää asiaa agendalla, mutta vielä olennaisempaa on keskittyä ratkaisuihin. Tässä yhteydessä Pyhtäällä on syytä nostaa sitä kuuluisaa kissan häntää.

 

Pyhtäällä on ratkaisu globaaliin muoviongelmaan

Viime viikolla saimme kuulla, että Pyhtäällä toimiva ja Pyhtäälle investoinut Colombier Finland oli yhdessä Kotkamillsin kanssa 12 voittajan joukossa kansainvälisessä NextGen Cup challengessa. Innovaatiokilpailussa haettiin kierrätettäviä ja biohajoavia kertakäyttökuppeja kylmille ja kuumille juomille. Kilpailuun osallistui 480 tiimiä ympäri maailmaa. Kun ottaa huomioon, että NextGen Cup konsortiossa ovat mukana mm. McDonald's, Starbucks ja kilpailun tukijajoukossa myös globaaleista brändeistä Coca Cola, Nestle, Wendy's ja WWF voidaan puhua todella merkittävästä saavutuksesta.

En varmasti ollut ainoa, joka otti heti yhteyttä onnitellakseni sekä Kotkamillsin Markku Hämäläistä että Colombier Finlandin Carl-Erik Guttormsenia. Loistavaa toimintaa! Olen sopinut tapaamiset molempien herrojen kanssa keväälle tehtaille - on äärimmäisen tärkeää lisätä ymmärrystä molempien yritysten tulevaisuuden suunnitelmista ja näkymistä. Entistä tiiviimpi dialogi julkisen sektorin ja edelläkävijäteollisuuden välillä on absoluuttisen tärkeää.

Colombierin ja Kotkamillsin kaltaiset yritykset konkretisoivat mielestäni hienosti ilmastonmuutoksen luomat mahdollisuudet - globaali ilmastokriisi luo painetta kehittää uusia teknologiota, julkisen sektorin regulaatio ja kuluttajien lisääntynyt ympäristötietoisuus on omiaan vauhdittamaan entistä ympäristöystävällisempien tuotteiden kysyntää ja markkinoita. Meillä Kotkan-Haminan seudulla on pitkät perinteet paperi- ja prosessiteollisuuden pohjilta olla mukana edelläkävijärintamassa kehittämässä näitä uusia tuotteita kasvaville markkinoille. 

 

Voisimmeko Pyhtäällä tehdä enemmän? 

Inspiroituneena Colombier Finlandin ja Kotkamillsin menestyksestä globaalissa kilpailussa, aion ottaa tämän viikon torstaisessa Pyhtään kunnan elinkeinotoimikunnan kokouksessa agendalle korkean luokan tapahtuman järjestämisen Pyhtäällä keväällä, joka toisi yhteen teollisuutta, tutkimuslaitoksia sekä julkisia toimijoita ja jossa voisimme keskittyä esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten maksimoisimme globaalin innovaatiokilpailun tuoman menestyksen seutumme hyväksi?
  • Miten edelleen edistäisimme muovittomien kartonkien teknologioiden ja tuotteiden valmistuksen toimintaedellytyksiä seudullamme?

Pyhtäällä ollaan jo edeltäjäni Olli Nuuttilan sekä Cursorin toimesta visioitu Stockforsin teollisuusalueelle nk. Green Innovation Valley ajatusta, joka kokoasi alan toimijoita yhteen. Mielestäni tätä visiota tulee ehdottomasti jalostaa ja keskustelua ylläpitää asian konkretisoimiseksi.

Tapaan tämän viikon perjantaina Etelä-Suomen kalatalousryhmän (ESKO) edustajia ja keskustelemme paikallisen kalatuotteiden hiilijalanjäljestä sekä aluetaloudesta. Mielenkiintoinen teema, josta minulla on myös paljon opittavaa.

 

Lopuksi

Julkaisin 9.9.2018 omalla Facebook sivullani kuvan meidän kolmilapsisen perheen vajaan viikon kotitalousmuoveista, sekä kodinhoitohuoneen kierrätysjärjestelyistä. Kuvat alla. Kannustan kaikkia kantamaan kortensa kekoon ilmastonmuutoksen torjumisessa vähintäänkin kotitalouksien kierrätysasioissa.

 

kunnanjohtaja Jouni

 

 

 

Lisää uusi kommentti