Pyhtää liikuttaa henkilökuntaansa työajalla

Pyhtään kunta on käynnistänyt koko henkilökuntaa koskevan liikkuvuusohjelman, joka tarjoaa mahdollisuuden seitsemän minuutin päivittäiseen ohjattuun liikkumiseen työajalla.

 – Tässä on taustalla työhyvinvointi ja panostaminen henkilöstöön. Pyhtäällä päästiin viime vuonna keskimäärin yhteentoista sairauspoissaolopäivään henkilöä kohden. Se on erittäin hyvä tulos, kun kuntasektorin keskiarvo on noin 16–17 sairauspoissaolopäivää. Uskon vahvasti, että säännöllinen liikunta on yksi keino pitää porukka terveempänä. Samalla kunta säästää, laskeskelee Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho.

Pyhtään kunnan strategisena tavoitteena on päästä sairauspoissaoloissa vuositasolla kymmeneen työpäivään henkilöä kohden. Tänä vuonna kolmannen vuosineljänneksen jälkeen tilanne oli kohentunut edellisvuodesta. 

 – Pyhtäänkin kokoisessa kunnassa puhutaan jo kymmenistä tuhansista euroista, Eho lisää.

 

Liikkuvuus on liikkumisen edellytys

Pyhtään yhteistyökumppani on liikkuvuuden työkaluja ja analysointia kehittävä espoolainen startup-yritys TE3 Oy. Tuotejohtaja Jarkko Kortelainen piti maanantaina 15.11. starttiluennon Pyhtään työntekijöille.

– Liikkuvuus mahdollistaa liikkeen, ja siihen tällä ohjelmalla pyritään. Jo muutaman minuutin harjoittelu tietyillä liikkeillä paljastaa, mitkä alueet ovat ongelmallisia, Kortelainen kertoo.

– Voimaa ja kuntoa voi kohentaa satunnaisestikin, mutta liikkuvuus paranee vain päivittäisillä toistoilla.

Jokainen Pyhtään työntekijä voi nyt luoda henkilökohtaisen tilin liikkuvuusohjelmaan ja päästä kautta ohjattuun päivittäiseen liikkumiseen.

– Jokainen työpiste voi miettiä juuri itselleen sopivia käytäntöjä päivittäisen seitsemän minuutin toteuttamiseen, vinkkaa Kortelaisen kanssa liikkuvuusprojektia valmistellut Pyhtään liikuntapalvelukoordinaattori Siiri Kinnunen.

 

Panoksia myös mielen huoltoon

Samaan aikaan liikkuvuusprojektin kanssa Pyhtää panostaa myös henkilökuntansa henkiseen huoltoon. Pyhtää on sopinut työterveyskumppaninsa Pihlajalinnan kanssa matalan kynnyksen Mielen huoli -palvelusta. Palvelussa psykiatrinen sairaanhoitaja tarjoaa keskusteluapua esimerkiksi stressaavan tilanteen purkuun tai kuormittuneisuuden tunteeseen.

Kunnanjohtaja Eho uskoo, että kummallekin palvelulle on tarvetta korona-arjen pitkityttyä.

– Haluan kiittää jokaista kunnan työntekijää venymisestä poikkeusoloissa. Uskon, että nämä kaksi ohjelmaa ja avoin vuorovaikutus auttavat henkilöstöä pitämään huolta hyvinvoinnistaan.

 

Pyttis TV:ssä pääsee tutustumaan liikkumiseen Liikkuminen Special -jaksossa: https://www.youtube.com/watch?v=ZfrNjtn6Y3U