Kymmenen päivää ja viisi nostoa Pyhtään johdosta

Tervehdys Pyhtääläiset!

Lähestyn teitä kunnanjohtajana blogin muodossa ensimmäistä kertaa.

Haluan ensi alkuun kiittää kaikkia Teitä lämpimästä ja ystävällisestä vastaanotosta, jota olen kohdannut virkaan astumisen jälkeen.

Ensimmäisen blogikirjoitukseni tiivistää viisi kiinnostavaa nostoa ensimmäisten 10 päivän ajalta uudessa virassani.

Olen ennättänyt tapaamaan paljon ihmisiä - kollegoita, sidosryhmiä, yrittäjiä, valtuutettuja ja tavallisia pyhtääläisiä. Sain myös hyvän varaslähdön tehtävään, kun vietimme Olli Nuuttilan kanssa parin viikon jakson ennen virallista starttiani 19.10.2018.

Olen ottanut loppuvuoden tavoitteekseni havainnoida ja kuunnella. Olen tehnyt paljon muistiinpanoja. Uutta asiaa on tullut eteeni valtavasti. Pienen kunnan kunnanjohtajan etuoikeus (ja samalla haaste) on olla mukana agendoissa, jotka vaihtelevat asteikolla:
- Vesi- ja viemäriratkaisuista kunnallisveroprosenttiin,
- Lentopaikan kaavoituksesta kiinteistökauppojen esisopimuksen ehtoihin,
- Nelosluokkalaisten itsenäisyyspäivän vastaanotosta maakunnallisen vanhusneuvoston avajaisiin,
- Kuntamarkkinoinnista kansainväliseen hotelliliiketoimintaan
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistussopimuksen siirtäminen kuntayhtymälle
- …ja kaikkea siltä väliltä!

Uteliaisuus, rauhallisuus ja kärsivällisyys ovat olleet parhaat työkalut orientaatiojakson aikana. On turha kuvitellakaan, että kaikkiin asioihin osaisi muodostaa kantaa ensimmäisestä tapaamisesta lähtien - silloin on viisautta pitää kiinni "kaksi korvaa yli yhden suun" periaatteesta.

Aiemmin tällä viikolla minulta kysyttiin jo kertaalleen (seitsemäntenä työpäivänäni :), "onko sinulla tullut jo jotain innovatiivisia, uusia aloitteita mieleen meidän pään menoksi," ja vastasin kutakuinkin seuraavalla tavalla: uudella johtajalla on klassisesti pidetty tärkeänä ensimmäistä 100 päivää, jonka jälkeen hän usein tulee ulos jonkinlaisella omalla agendallaan tai suunnitelmalla. Tietyllä tavalla uskon tällaiseen perinteeseen, mutta uskon myös, että kannattaa ottaa aikaa ja muodostaa oma käsitys siitä, minne suuntaan ja minkälaisilla nyansseilla organisaatiota tai yhteisöä luotsataan. Pyhtäällä on paljon hyvää "momentumia" minkä päälle rakentaa ja pidän myös tärkeänä, että viemme maaliin hyvässä vauhdissa olevia keskeneräisiä asioita, ennen uusiin lähtöihin suinpäin ryhtymistä.

Alla viisi nostoa ensimmäisen kymmenen päivän ajalta, jotka haluan kanssanne jakaa:

1. Vettä Kaunissaareen?
ELY keskuksella on maaliskuun 2019 loppuun auki nk. yleishyödyllisten investointien teemahaku. Rahoitusta on haettavissa mm. vesihuoltoon ja tietoliikenneverkoille. Tapasimme torstaina 22.11.2018 ELY:n edustajia yhdessä Kymen Veden johdon sekä Kaunissaaren osakaskunnan edustajan kanssa ja keskustelimme ELY:n tuen hakemisesta pitkään puhuttaneeseen Kaunissaaren vesiongelmaan. Varteenotettavana vaihtoehtona kävimme läpi vesiputken vetämistä Kotkan Mussalosta saareen. Noin 400.000 euron investoinnille ELY:n tuki olisi 50% ja loput kattaisi perustettava vesiosuuskunta. Mikäli 50 saarelaista lähtisi mukaan, jäisi kustannus n. 4.000 euroa/talous. Tästä on kunnan nimissä lähtenyt kiinnostuksen kartoituskysely ja vastausaikaa on vuoden loppuun. Vesiratkaisu olisi avainasia koko Itäisen suomenlahden saaristomatkailun kehittymisen kannalta. Tulostettava liittymishalukkuuslomake löytyy TÄÄLTÄ.

2. Keihässalmen esisopimus
Pyhtään kunta järjesti lokakuun alkupuolella tiedotustilaisuuden Keihässalmeen suunnitellusta saaristokylästä. Hanketta vetää kansanedustaja, kiinteistösijoittaja Eero Lehti kumppaninaan arkkitehti Johan Pfeifer. Tapasin kehittäjät 16.11.2018 Olli Nuuttilan viimeisenä työpäivänä, jonka jälkeen olemme päässeet sopimusneuvotteluissa siihen pisteeseen, että kunnanhallitus käsittelee kiinteistökaupan esisopimuksen kokouksessaan 3.12.2018. Hanke tukee Pyhtään profiilia merellisen asumisen, saaristolaisidyllin ja luontomatkailun huippukohteena. Eero Lehden kautta sain vinkin ottaa yhteyksiä Saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri Elina Auriin Maa- ja metsätalousministeriöstä (Elina on tuttu Cursorin ajoilta), jonka kanssa olen sopinut audienssin. Tavoitteenani on lobata Pyhtäätä ja Kotkan-Haminan seutua vuoden 2020 valtakunnalliselle saaristoseminaarille. Pyhtää kartalle - maalla, merellä ja ilmassa! 

3. Hei me lennetään
Ei päivää ilman lentopaikkaan liittyvää keskustelua! Lentopaikkahankkeen kautta olen saanut sukeltaa maankäyttö- ja rakennuslain, ympäristön suojelulain sekä ilmailulain rajapintaan. Kunta päätti konsultoida Emeritusprofessori Olavi Syrjästä aiheessa, jotta varmistamme kunnan osalta lainmukaisen asian edistämisen. Kunta on halunnut toimia lentopaikan luvituksen osalta strategiansa mukaisesti - rohkeasti ja ketterästi, mutta lainsäädäntöä kunnioittaen. Professori Syrjäsen lausunto tukee kunnan käsitystä, että kunta on toiminut lainsäädännön puitteissa. Tavoitteenamme on saada lentopaikkamerkintä nyt valmisteilla olevaan Kymenlaakson maakuntakaavaan - lisäksi kunta on paraikaa laatimassa Kirkonkylän osayleiskaavaa, jossa lentopaikka huomioidaan. Näen hankkeella huikean potentiaalin - Pyhtää tulee ottamaan vielä ison roolin tulevaisuuden ilmailuun liittyvässä kehityksessä. Hankkeella on laaja tuki, mutta myös vastustajien joukko. Oma tavoitteeni on, että saamme vietyä kokonaisuutta rakentavasti eteenpäin.

4. Muoviton tulevaisuus
Pyhtäällä kesällä tuotantonsa käynnistänyt Paperex Colombier on kehittänyt uuden innovaation muovittomaan pakkaukseen. Kävin Stockforsissa vierailemassa yrityksen tekemiseen ja innostus oli käsin kosketeltavissa. Tuote on herättänyt laajaa kiinnostusta, ymmärrettävästi. Globaalissa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan muovin vähentäminen on yksi avainratkaisuista. Keskustelimme tehtaanjohdon kanssa myös varautumisesta Pyhtään kirkonkylän lisääntyneeseen rekkaliikenteeseen, joka on jo aiheuttanut vaaratilanteita puutteellisen kevyenliikenteen ratkaisuiden johdosta. Tästä keskustelimme ELY:n johdon kanssa tällä viikolla vuotuisessa ELY:n ja kunnan kehityskeskustelussa. Kunnan tehtävänä on ehdottomasti mahdollistaa yrityksen liiketoiminnan kehittäminen ja kasvu Pyhtäällä, samalla huomioiden yhdessä viranomaisten kanssa kuntalaisten turvallisuus liikenteessä. 

5. Kunnanjohtajuutta tutkiskellen
Päätin jo syksyllä tätä julkista tehtävää tavoitellessani pitää kiinni periaatteesta, että mikäli minut tehtävään valitaan pitäisin kiinni tietynlaisesta tutkijan/tarkkailijan roolista suhteessa kunnanjohtajuuteen. Tällainen ulkopuolisen tarkkailijan rooliin aika ajoin hyppääminen ja etäisyyden ottaminen kunnanjohtajuuteen antaa myös terveellä tavalla suojaa tehtävään liittyvään julkisuusaspektiin. Julkiset virat suomalaisessa yhteiskunnassa voivat olla hyvinkin kuluttavia, jos niihin uppoutuu liiaksi ja rooli jää päälle. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tehtävään olisi täysin sitoutunut vaan pikemminkin kykyä tarkastella omaa tekemistä ja johtamista ulkopuolisesta vinkkelistä, erilaiset näkökulmat huomioiden. 

Ennen joulua minua voi tulla morjenstamaan esim. seuraavissa tilaisuuksissa:
- Ensi viikon keskiviikkona 6.12.2018 pidän itsenäisyyspäivän juhlapuheen Huutjärven koululla
- Navetan Joulutori 15.12.2018
- Työttömien, vähävaraisten, yksinäisten ja lapsiperheiden jouluruokailu Seurakuntalolla 18.12.
- 20.12.2018 kirjastolla keskustelemme Kymen Sanomien päätoimittaja Heidi Ekdahlin kanssa viidestä minulle ajatuksia herättävästä kirjasta

Valoa ja lämpöä,

Kunnanjohtajanne
Jouni

 

Lisää uusi kommentti