Hei Kunnanjohtaja! Mikä on intentiosi vuonna 2019?

Unohda uudenvuoden lupaukset. Pysähdy sen sijaan hetkeksi miettimään intentiotasi, eli aiettasi uuden vuoden äärellä.

Törmäsin käsitteeseen intentio tänä syksynä mindfulness- meditaation ohjaamista opiskellesani. Säännöllisen meditoimisen kautta tähän käsitteeseen tutustuminen on laajentanut perspektiiviäni myös omaan johtamiseeni. Kun ohjaat ryhmää meditaatiossa, intentio ohjaajana on äärimmäisen tärkeä työkalu esimerkiksi luottamuksellisen tai rauhallisen ilmapiirin rakentamisessa.

Johtajana on usein asemoitunut määrittämään tahdin, näyttämään suunnan tai luomaan ilmapiirin (englanniksi set the tone) erilaisissa konkteksteissa. Kun olet vastuussa kokonaisen organisaation tai julkisissa tehtävissä monitoimijayhteisöjen johtamisesta, olemuksesi ja läsnäolosi on tarkkailussa herkeämättä- ja silloin johtajan intentiolla eli aikeilla on valtavasti merkitystä.

Kun aloitin työssäni Pyhtään kunnanjohtajana viime marraskuussa, ensimmäisessä johtoryhmän kokouksessa, ensimmäisen työpäiväni aamuna esittelin omat johtamisen periaatteeni lähimmille alaisilleni.

Jaoin myöhemmin samana päivänä nuo periaatteet koko henkilöstölle sähköpostilla ja myöhemmin saman päivän illalla esittelin nämä periaatteet kunnanhallituksen kokouksessa.

Kun pohdin vuotta 2019 ja omaa intentiotani, on helppo palata näiden periaatteiden äärelle. En usko uudenvuoden lupauksiin. Uskon sen sijaan siihen, että jokainen meistä voi löytää itselleen tärkeät arvot ja pyrkiä noudattamaan niitä niin hyvin kuin mahdollista. Tämä on oma aikeeni, eli intentioni vuodelle 2019. Aion noudattaa omia periaatteitani mahdollisimman hyvin ja palata niiden äärelle säännöllisin väliajoin. Kurkistetaanpa näihin periaatteisiin hiukan tarkemmin ja samalla siis aikeisiini 2019:

1.       Luottamus
Kysy itseltäsi, voitko tänä vuonna lisätä luottamusta. Voitko luottaa enemmän itseesi? Voitko luottaa enemmän kollegoihisi? Voitko luottaa enemmän intuitioosi? Luottamuksen ilmapiirin rakentaminen ja vahvistaminen on hyvä intentio. Siihen kannattaa kaikkien meidän pyrkiä.

2.       Välittäminen
Kysy itseltäsi, voitko välittää tänä vuonna enemmän. Välittää työstäsi ja työsi kädenjäljestä. Välittää työsi seurauksista. Välittää sanojesi ja tekojesi vaikutuksista. Välittää siitä, miten kuuntelet vuorovaikutustilanteissa. Välittämisen vastakohta on välinpitämättömyys.

3.       Sitoutuminen
Kysy itseltäsi, voitko sitoutua enemmän tänä vuonna. Ovatko molemmat jalkasi huoneessa vai toinen jalkasi jo ovesta ulkona? Mitä jos et aloittaisi yhtään uutta asiaa tänä vuonna, vähentäisit asioiden määrää mihin ryhdyt, mutta lisäisit sitoutumisesi astetta näissä asioissa? Entä jos uuden strategian laatimisen sijaan sitoutuisit nykyiseen. Olisiko se mahdollista? 

4.       Oppiminen
Kysy itseltäsi, mitä uutta voit oppia tänä vuonna. Uskallatko lukea kirjan tekoälystä? Mitä jos töihin palattuasi oppisit jotain uutta kollegastasi, kenties asian josta he pitävät. Entä jos sittenkin tuolla vuosien varrella jo niin kovin tutuksi tulleella ihmisellä olisi minulle jotain annettavaa. Uskaltaisitko antaa hänelle mahdollisuuden?

5.       Monimuotoisuus
Kysy itseltäsi, miten voisit lisätä erilaisuuden arvostusta tänä vuonna. Mitä jos suhtautuisit avoimin mielin vastarannan kiiskeihin? Voisitko tutustua vähemmistöryhmän edustajan elämään? Olisiko se sinulta pois? Kaiken luovan ja uuden syntymisen taustalla on erilaisista, monimuotoisista äänistä syntynyt energia.

6.       Optimismi
Kysy itseltäsi, voisitko suhtautua asioihin tänä vuonna positiivisemmin kuin viime vuonna? Mitä jos olisit vähemmän kyyninen? Paljonko se maksaisi, jos ottaisit välillä rennommin ja hellittäisit epäluuloistasi?

Tässä ovat intentioini eli aikeeni vuodelle 2019 - aion luottaa enemmän, aion välittää enemmän, aion sitoutua enemmän, aion oppia jotain uutta, aion osoittaa arvostusta monimuotoisuutta kohtaan ja aion valita optimismin pessimismin yli.

 

Jos minä voin, uskon että sinäkin voit!

Kuka muu on mukana? 

 

Kunnanjohtaja Jouni Eho

Lisää uusi kommentti