Flakanäsin uimarannalla havaittu sinilevää - riskiryhmäläisten suositellaan välttävän uimista Itämeressä

14.7. otetuissa uimavesinäytteissä Pyhtäällä on havaittu sinileväkukintoja Flakanäsin uimarannalla, kertoo Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö tiedotteessaan. Muilla Pyhtään pienillä yleisillä uimarannoilla sinilevää ei havaittu. 

Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö tiedottaa myös kohonneesta riskistä vibrio -suvun bakteerien esiintymiselle Kotkan ja Pyhtään rannikkovesissä. Meriveden kohonneet lämpötilat lisäävät riskiä saada vibrio-bakteerin aiheuttama infektio rannikkovedestä. Uimavesivälitteiset vibriotartunnat ovat tavallisimmin haavaumien kautta saatuja ihoinfektioita. Bakteerit voivat aiheuttaa uimareille myös ulkokorvan tulehduksia, sekä nieltynä lieväoireisen vatsataudin. Vibrioiden aiheuttamat merivesivälitteiset infektiot eli vibrioosit voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon puolustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Näiden henkilöiden tulisi  Itämeressä uimista, jos heillä on ihorikkoja tai muita haavaumia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, pitkäaikaissairaat tai vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt voivat saada vakavan yleisinfektion.

EDCD Geoportal arvioi tällä hetkellä riskin vibrioiden esiintymisestä Kymenlaakson rannikkoalueella olevan hyvin korkea tai korkea (https://geoportal.ecdc.europa.eu/vibriomapviewer/)