Annammeko (kaikkien) kukkien kukkia? Havaintoja kukista, lehmistä ja hallitusohjelmasta.

Viime aikojen puhutuin aihe, ainakin sosiaalisessa mediassa meillä Pyhtäällä lienee ollut Pyhtään Länsikylässä sijaitseva kukkaketo.

Miina Tuominen-Brinkaksen käsistä syntynyt kukkakeidas ihastutti ja myös vihastutti. Kukkakedolla käytiin ottamassa hääkuvia, raskauskuvia ja koirakuvia. YLE:n tekemä juttu taisi räjäyttää pankin - syntyi kansainvaellus ja maisemanhoitopeltoa ajeltiin ihmettelemään aina Oulusta asti. Ihmisten kiinnostus peltoa kohtaan taisi yllättää meidät kaikki ja kenties eniten itse herkän pellon kukkineen, joka lopulta kärsi myös vahinkoa kiinnostuneiden ihmisten talloessa.

Arvostan itse kovasti Miina Tuominen-Brinkaksen aitoa ja vilpitöntä viestintää Kotipaikka Pyhtää facebook ryhmässä, jossa hän kertoi meille siitä, kuinka vahingoista huolimatta pellon synnyttämä tunneside kytki meidät kaikki hetkeksi tuolle Monet'n maalausta muistuttavalle pellolle. Tallomisista huolimatta Miina kertoi, että päällimmäisenä episodista jäi positiivinen fiilis. Kiitos Miina rohkeudestasi! On mielenkiintoista havainnoida, mistä tällaiset sosiaalisen median ilmiöt syntyvät. Aiemmin kesällä Pyhtään viestintälähettilään viittaa kantoi harteillaan Sakari Peltola, joka otti kantaa omalta pelloltaan ilmastomuutokseen. Sakarin videot saivat satoja tuhansia katselukertoja ja myös valtakunnan näkyvyyttä. Miinan ja Sakarin henkilökohtainen tunneside asioihin, joiden kanssa he tulivat esiin oli aitoa, vilpitöntä ja juuri siksi se sai ihmisten päät kääntymään Pyhtään pelloille. Miinan intohimo kukkiin ja Sakarin intohimo maanviljelyyn ja Highlandin karjan kasvattamiseen välittyi ja se herätti tunteita yli valtakunnan rajojen.

Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa kansallisilla kuntajohtajapäivillä Jyväskylässä, jossa seminaarin ensimmäisen päivän Keynote puhuja oli mediastrategi Lilly Korpiola. Lillyn puheenvuoro oli monella tapaa herättelevä ja kytkeytyy myös Miinan ja Sakarin esimerkkeihin. Lillyn mukaan olemme siirtymässä tietoyhteiskunnasta mediayhteiskuntaan, jossa jokainen meistä voi ilman perinteisen mediainstituution välikäsiä ottaa rooli aktiivisena vaikuttajana. Sakari ja Miina, aktiivisina kuntalaisina ottivat omina persooninaan roolin ei vain viestijöinä, vaan mielipidevaikuttajina.

Kuntaorganisaatioilla ja myös kunnanjohtajilla persoonina on enenemissä määrin roolia ja myös kohdistettuja odotuksia aktiivisina viestijöinä. Tähän olen itsekin pyrkinyt. Valmis meistä ei ole kukaan ja virheitä tulee myös viestinnässä tehtyä. Itse näen vahvasti asian näin, että jos vetäytyy pois sosiaalisen median areenalta tai laittaa pään pensaaseen ovat seuraukset usein vahingollisemmat kuin silloin, jos on mukana keskustelussa. Tärkeä keskustelu käytiin Lillyn johdolla myös virkamiehiin ja päättäjiin kohdistuvasta trollauksesta, johon myös Lilly on omassa työssään viestintäkonsulttina entistatä enemmän törmää. Tällainen kehitys on vaarallista. Huomaan toki itsekin kunnanjohtajan roolissa pohtivan sosiaalisen median käytöstä ja tietoisesti jättää osallistumatta joihinkin keskusteluihin tai kommentteihin. Oman some käytöksen kaavaa on vaikea laatia etukäteen.

Kuntajohtajapäivillä esiintyi myös kotkalainen Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. Paaterolla tuntuu olevan hyvä ote kunta-asioihin, olihan hän kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja ennen nykyistä ministeripestiään. Minulle välittyi kuva, että seminaariyleisö oli tyytyväinen Paateron esiintymiseen ja erityisesti kuntakentälle lähettämänsä viesti siitä, että Suomeen mahtuu kiihtyvästä kaupungistumistrendistä huolimatta hyvinkin erilaisia, monimuotoisia kuntia. Paatero korosti puheessaan, että myös valtiontasolta tulee tiedostaa ne hyvinkin erilaiset lähtökohdat, joista kuntakenttäämme kehitetään. Yksi hanska ei siis sovi kaikille.

Annetaan siis kukkien kukkia…erilaisuus on rikkautta, myös Suomen kuntakentällä!   

Toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsee Pyhtään Saaristomarkkinoille, jotka järjestetään tulevana viikonloppuna Lököressä 16.-17.8.2019

Kunnanjohtaja Jouni

Lisää uusi kommentti