• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

YRITTÄJÄJUHLAA

Viime viikolla vietettiin kansallista Yrittäjän päivää. Meidän seutumme päätapahtuma oli Haminassa järjestetty Yrittäjän Päivän juhlaseminaari otsikolla ’Yritykset rakentavat talouskasvua’. Myös Kotkan kauppatorilla käytiin keskustelua yrittäjyydestä.

Tällä vuosituhannella uudet työpaikat ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Suuret yritykset ovat vähentäneet väkeään. Tämän huomaa selvästi Kymenlaaksossa, jossa metsäteollisuuden suuryritykset ovat lopettaneet tehtaita. Ongelmamme on se, että korvaavia työpaikkoja ei ole syntynyt samassa tahdissa. Siksi on kriittisen tärkeää, että pystymme luomaan pienille ja keskisuurille yrityksille suotuisat olosuhteet yritystoiminnan harjoittamiseksi.

Mitä kunta sitten voi tehdä yritystoiminnan eteen? Olen aiemmin kirjoittanut näistä yrittäjien kannalta tärkeistä asioista: kaavoitus kunnossa, lupa-asiat sujuviksi, asiointi kunnan kanssa helppoa ja nopeaa. Eräs asia, jolla on myös merkitystä, on kunnan hankinnat.

Kunta itse on lähes aina kunnan suurin toimija. Suuri toimija myös ostaa tavaroita ja palveluja paljon. Kunnan hankintapolitiikalla on suuri merkitys kunnan yrityksiin.

Pyhtään palveluostot ovat yli puolet kunnan budjetista (joka on noin 30 M€). Ensi vuoden alusta osuus nousee kahteen kolmasosaan, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kumppanuusyrityksen tuotettavaksi. Pyhtää tarjoaa siis paljon mahdollisuuksia yrityksille tuottaa kunnan palveluja. Pyhtään palvelustrategiaan onkin kirjattu periaate, jonka mukaan kumppaneita haetaan palvelutuotantoon silloin, kun se palvelujen turvaamisen, tehokkuuden ja laadun kannalta on perusteltua ja tuo etua. Meillä siis ajatellaan käytännönläheisesti ja kuntalaisen etu on etusijalla.

Pyhtäällä on tilastokeskuksen mukaan 340 yritystä. Arvioin, että näistä noin 250 on aktiivista. Haasteemme on, miten saisimme yritykset entistä enemmän hakemaan kasvua ja tätä kautta uusia työllistämisen paikkoja. Kannustan kaikkia pyhtääläisiä yrittäjiä kääntymään Cursorin yritysneuvonnan puoleen; sieltä saa ilmaisia neuvoja yrityksen kehittämiseksi.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä yhteistyötoimikunta sekä kehityskeskustelu. Illalla kaavoitustoimikunta.

Tiistai: Aamulla kaukolämpöön liittyvä kokous. Iltapäivällä Cursorin kehittämispäivä.

Keskiviikko-Perjantai: Vuosilomalla

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli