• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Yksinäisyyttä vastaan

Ihmiset elävät yhä pidempään. Hyvä juttu, tähän lääketiede, ravitsemus, liikunta ja muu yhteiskunnan toiminta on tähdännyt.

Ikääntyneet ihmiset ovat yhä yksinäisempiä. Huono juttu.

 

Yksinäisyys on vaarallista terveydelle. Se on lähes yhtä vaarallista kuin tupakointi ja vaarallisempaa kuin liikalihavuus tai huono fyysinen kunto.

Onnellinen ihminen elää pidempään. Tämä on todettu laajoissa tutkimuksissa. Onnellisuuteen vaikuttaa erityisesti positiivinen elämänasenne. Sosiaalinen elämä, siis kaverit ja rakkaat ihmiset tuovat onnellisuutta elämään.

Jos sosiaaliset kontaktit hiipuvat ja olet yksin, olet vaarassa tulla onnettomaksi (mikä sittemmin voi lyhentää elämääsi).

On kaksi selvää asiaa, joita tilanteessa voimme tehdä.

Ensinnäkin, ryhtyä positiiviseksi. Kyllä, tämä on päätöskysymys. Positiivisuutta voi harjoitella. Ei kannata manata asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Vaikuttaa voi usein parhaiten positiivisuuden kautta! Ja itselleen positiivisuus tekee hyvää.

Toiseksi. Jokainen meistä voi tehdä jotakin yksinäisten ihmisten hyväksi. Voi vaikka mennä jututtamaan yksin asuvaa naapuria. Tai voi liittyä Vanhustyön keskusliiton junailemaan Ystäväpiiri-toimintaan. Myös muut järjestöt organisoivat vastaavaa toimintaa.

Olen itse laittanut pystyyn kokeilun 90-vuotiaan isäni kanssa, joka asuu yksin kotonaan. Meillä on molemmilla kotonamme jatkuvasti päällä oleva Skype-yhteys, joka on kuin ikkuna toisen olohuoneeseen. Siinä ohi mennessään voi vaihtaa kuulumiset ja tuoda elämää muuten yksinäiseen iltaan. On toiminut mukavasti.

Kannustan kaikkia näin ystävänpäiväviikolla etsimään itselleen ystävän yksinäisestä.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä viestintästrategian suunnitteluistunto, jonka jälkeen palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Iltapäivällä lentopaikan suunnittelupalaveri.

Keskiviikko: Helsingissä. Aamupäivällä Kunnallisalan kehittämissäätiön seminaari ja iltapäivällä Venesatamaseminaarissa alustamassa.

Torstai: Toimistolla asioiden valmistelua.

Perjantai: Aamulla maakunta- ja soteuudistusten projektijohtajien tapaaminen Kotkassa. Tämän jälkeen tapaaminen Motellinrannan kehittämisen merkeissä.

 

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti