• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Venäjä, Venäjä , Venäjä

 

Olin viime viikolla Pietarissa selvittämässä mahdollisuuksia uusiin venäläisinvestointeihin Pyhtäälle. Olin ensinnäkin positiivisesti yllättynyt, miten jouhevasti ja nopeasti Allegro-juna vei minut viereiseen suurkaupunkiin. Tässä samalla konkretisoitui se, kuinka lähellä oikeasti Pietari meitä onkaan.

Viisumiprosessi sekä ajallisesti että kustannuksiltaan nostaa kynnystä vierailla naapurissa puolin ja toisin. Toivottavasti viisumivapaus on totta jo lähivuosina, jotta pystymme nykyistä paremmin houkuttelemaan matkaajat Venäjältä palvelujemme äärelle. Muuten, viisumivapaus ei merkitse vapaata matkustamista Suomeen; rajatarkastus säilyy edelleen.

Matkaajia Venäjällä riittää. On arvioitu, että Pietarin viidestä miljoonasta asukkaasta noin neljä miljoonaa ei vielä ole käynyt Suomessa; mikä huikea potentiaali sikäläisen väestön vaurastuessa!

Katsellessani Pietarin touhua ymmärsin, miksi Suomi kiinnostaa. Meillä on tilaa, rauhaa, järjestystä ja turvallisuutta tarjolla. Nämä kaikki ovat niukkuustekijöitä Pietarissa, erityisesti viimeisin. Ja turvallisuus on paitsi fyysistä turvallisuutta myös sitä, että voidaan luottaa vaikkapa kalan tuoreuteen kaupassa.

Vierailu vahvisti taas sen, että seutumme kasvustrategia, joka nojaa venäläisten kulutushalukkuuden kasvun varaan, on oikea.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla yritystapaaminen, jonka jälkeen kunnan johtoryhmän kokous. Iltapäivällä tapaaminen liittyen mahdolliseen opinnäytetyöhön. Illalla kunnanhallitus

Tiistai: Aamulla kehityskeskustelu. Puolilta päivin Murhalauantain suunnittelua. Iltapäivällä Cursorin hallitus, sekä myöhemmin yritystapaaminen.

Keskiviikko: Aamulla keskustelu Ahvenkosken E18-liittymästä. Iltapäivällä maakuntatilaisuus Kotkassa.

Torstai: Aamulla Kehittyvä Kylä –projektin seurantakokous. Sen jälkeen yritystapaaminen. Puolilta päivin Kymenlaakson ammattikorkeakoulun yrittäjyys-ohjelmaan liittyvä tapaaminen. Iltapäivällä ICT Kymi -seurantakokous.

Perjantai: Carean kuntajohdon seminaari Kouvolassa.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli