• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

VENÄJÄ ON

Venäjä on kiitettävästi ollut uutisotsikoissa viime kuukaudet, kiitos Ukrainan tilanteen. Ruplan viime vuoden lopulta alkanut heikkeneminen ja EU:n asettamat pakotteet sekä Venäjän vastapakotteet eittämättä vaikuttavat Suomeen, mutta erityisesti Kaakkois-Suomeen ja Pyhtäälle.

Pyhtään elinkeinostrategiassa matkailupalvelujen kehittäminen on keskiössä. Tämä on luontevaa, sillä Pyhtäällä on paljon vahvuuksia tarjota matkailijoille elämyksiä. Venäläiset ovat itsestään selvästi tärkeä kohderyhmä Pyhtäällä toimiville matkailun ja kaupan yrityksille.

Vaikuttaako Venäjän tilanne Pyhtään elinkeinojen kehittämiseen? Epävirallinen maantiehavainnointi kertoo, että pitkäkilpisiä venäläisautoja on melkoisen paljon vähemmän liikkeellä kuin vuosi sitten. Toisaalta, yksin Pietarissa on niin paljon asukkaita, että ruplan kurssilaskusta huolimatta ostovoimaa löytyy täyttämään Pyhtään tarjonnan. Näkemystä tukee havainnot pyhtääläisen majoitusliikkeen aamiaispöydästä. Pienellä on aina tilaa kulkea vastavirtaan.

Matkailun ja kaupan investoinnit tehdään useiden vuosien, jopa vuosikymmenten tähtäimellä. Usko venäläisen ostovoiman säilymiseen kannustaa investoimaan juuri nyt, kun rakentaminen on edullista. E18-moottoritie tulee vetämään matkailijoita Venäjältä entistä enemmän, nyt syntyneestä laskusta huolimatta.

Viime päivinä on puhuttu myös Venäjän maahantuontirajoitusten positiivisista vaikutuksista Kaakkois-Suomen kaupalle. Näyttää ilmeiseltä, että esimerkiksi elintarvikkeiden maahantuontikielto ajaa venäläiset Suomen puolelle ostamaan laadukasta ja turvallista syötävää. Hyvä näinkin.

Vallitseva epävakaa tilanne Venäjällä vahvistaa oikeaksi Pyhtään elinkeinostrategiassa esitetyn näkemyksen, jonka mukaan matkailussa ja kaupassa on haettava kotimaisten ja venäläisten asiakkaiden lisäksi myös matkailijoita Keski-Euroopasta ja Kauko-Idästä. Näitä joudutaan vaan houkuttelemaan pidemmältä.

 


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä tapaaminen Kymen Vesi Oy:n kanssa, sekä myöhemmin henkilöstöpäivän tilan varmistus.

Tiistai:  Aamupäivällä seutuvaliokunta. Iltapäivällä henkilöstötilaisuus.

Keskiviikko: Kehittämiskeskustelu ELY-keskuksen kanssa.

Torstai: Puolustusvoimien RUK:n valatilaisuus Huutjärven koululla ja urheilukentällä. Tervetuloa katsomaa kalustonäyttelyä ja ohimarssia (klo 11:15).

Perjantai-Lauantai: Pyhtään Saaristomarkkinat Lökörenniemessä.

Lauantai-ilta: Elokuun Tango Stockforssissa.

Hyvää Pyhtää-viikkoa kaikille!

Olli