• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Valtuustoseminaarissa pohdittua

Pyhtään kunnanvaltuusto piti valtuustoseminaarin viime viikolla. Tavoitteena oli luoda suuntaviivoja ensi vuoden toiminnalle ja budjetille. Lisäksi pohdittiin joitakin tärkeitä kehittämiskysymyksiä, kuten kuntalaisten osallistamisen keinot sekä asukasmäärän kasvun vauhdittaminen.

Kuntalaisten osallistaminen on jo nyt kohtalaisen aktiivista. Tunnistimme yli 30 erilaista osallistamiskanavaa. Valtuutetut ideoivat uusia tapoja saada kuntalaiset mukaan. Yleisimmät ehdotukset liittyivät kuntalaistilaisuuksiin, joissa käytäisiin läpi suunnitelmia ja ideoitaisiin niitä edelleen sekä kyselyihin, joissa voi ottaa kantaa suunnitelmiin. Myös netin kautta tapahtuva tiedottaminen koettiin kehittämisen paikaksi. Iso kysymys on se, että kuntalaiset pitäisi saada oma etunsa ymmärtäen kunnan ”markkinointimiehiksi ja -naisiksi”.

Pyhtään kohtalonkysymys on, miten varmistaa elinvoimaisuus tulevaisuudessa. Elinvoimaisuudessahan on kyse siitä, että kunnassa on ihmisiä; asukkaita ja yrittäjiä.  Tähänkin kysymykseen valtuutetut pohtivat ratkaisuja. Ideoita tulikin runsaasti, tässä muutamia esimerkkejä:
- Nuorille porkkana paluumuuttoon
- Laina-auto: kunta hankkii ”eko-autoja” kuntalaisten vuokrattavaksi
- Asunto-alueille suunniteltava yhteistä tilaa, esim. grilli- ja leikkipaikka.
- Vuokra-asuntoja tarjolle enemmän
- Yritystiloja lisää (kunnalla suurempi rooli)
- Markkinointia: mitä tarkoittaa startup-kunta yrittäjän näkökulmasta?
- Vuotuinen iso tapahtuma lentopaikan alueella
- Markkinointia: Pyhtään hyvät tekijät esiin

Investointitoiveiden ja tarpeiden osalta valtuutetut tekivät tärkeysluokituksen toiveiden tynnyrissä oleville investointikohteille. Tärkeimpään, eli 1-prioriteettiin tuli noin 5 miljoonan euron edestä investointikohteita. Yhteensä toteuttamiskelpoisia tunnistettiin yli 10 miljoonan euron edestä. Kun suhteutetaan tämä vuosittaiseen noin 1 miljoonan euron investointibudjettiin (lisäksi korjausinvestoinnit), riittää meillä tässä työtä moneksi vuodeksi!

Seminaarin sato tullaan lähipäivinä tarkemmin analysoimaan ja dokumentoidaan. Ensi vuoden toiminnan painopisteitä ja budjettia suunniteltaessa valtuutettujen ideat muodostavat hyvän pohjan. Näinhän sen pitääkin mennä.
 

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen tapaaminen Versson kehittäjän kanssa. Iltapäivällä tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Helsingissä, jossa mm. lentopaikkaan liittyvä tapaaminen sekä kuntajohtajien hallituksen kokous. Illalla Kirkonkylän osayleiskaavatyön yleisötilaisuus.

Keskiviikko: Aamulla kiinteistökaupan kauppakirjan allekirjoitus. Aamupäivällä mediahaastattelu. Iltapäivällä maankäytön ohjauspalaveri. Illalla Attendon yhteistyöryhmän kokous.

Torstai: E18-moottoritien vihkiäistilaisuus.

Perjantai: Aamulla Pyhtään kuntamarkkinoinnin suunnittelupalaveri. Iltapäivällä maakuntapäivä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti