• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Uusi demokratia

Nykyinen edustuksellinen demokratia, jossa kansa valitsee edustajansa tekemään päätöksiä itsensä puolesta, on saanut kilpailijoita. Uudet viestintäkanavat tuovat asiat kaikkien saataville nopeasti. Somessa päätökset on jo puitu ennen kunnanvaltuuston kokousta (ja puidaan toki sen jälkeenkin). Suoran vaikuttamisen kanavat ovat tulleet arkeemme. Voimme näppärästi tehdä aloitteita ja antaa palautetta kunnan toiminnasta suoraan niille, jotka palveluista vastaavat. Internet-aikakausi on myös tuonut lisää palveluita sinne, missä ennen on ollut ehkä vain yksi palveluntarjoaja - ihminen voi itse valita mieleisensä palvelun.

Kun pohditaan kunnan palveluista päättämistä, on hyvä ymmärtää mitkä ovat kunnan vastuulla olevat palvelut tulevaisuudessa. Nyt näyttää siltä, että keskeiset palvelut ovat koulutus ja elinvoimapalvelut. Ensimmäisessä pääroolissa on peruskoulu ja jälkimäisessä kaavoitus ja toimintaympäristö. Kunnilla on siis näissä jatkossakin monopoli.

Voisiko suora vaikuttaminen toimia tulevaisuuden kunnan valinnoissa paremmin kuin edustuksellinen demokratia? Mietitäänpä kaavoitusta. Olisi hienoa, jos pystyisimme saamaan asukkaiden näkemyksen naapuruston kehittämisestä jo ideointivaiheessa. Pystyisivätkö asukkaat katsomaan kaikkien kuntalaisten etua, vai olisiko lähtökohta ’älkää tehkö mitään minun takapihalleni’?

Uskon, että sopivasti jo hieman pureksittuja vaihtoehtoja voisi hyvinkin arvioida kuntalaisten kanssa ja kerätä ideoita niiden kehittämiseksi. Nykyiset nettityökalut mahdollistavat osallistumisen matalalla kynnyksellä. Tavoitteena on vielä tänä vuonna ideoida Pyhtään kirkonkylän kehittämisen visiota - miten hieman nuukahtanut keskusta saadaan jälleen elinvoimaiseksi. Tästä lisää kesän jälkeen.

Uudet vaikuttamisen kanavat ovat jo täällä, meidän on opittava ottamaan niistä hyöty irti kuntalaisten parhaaksi.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin seutuvaliokunta.

Tiistai: Aamupäivällä asioiden valmistelua konttorilla. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko-Torstai: Kunnallisjohdon seminaari Porissa.

Perjantai: Esimiesvalmennuspäivä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!


Olli

Lisää uusi kommentti