• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

USKON VAALIT

Suomi on kyntänyt lamautuneena vuoden 2008 talouskriisistä lähtien. Ydinongelma on se, etteivät suomalaiset tuotteet ole käyneet maailmalla kaupaksi entiseen malliin. Myös kotimaassa ihmiset ostavat vähemmän. Usko ja luottamus tulevaisuuteen on ollut heikkoa, minkä vuoksi on katsottu turvallisemmaksi jättää rahaa sukanvarteen kuin ostaa se uusi asunto. Yritykset ovat eläneet mieluummin kuluja karsimalla kuin investoimalla.

Usko tulevaisuuteen on uskon asia. Uudella eduskunnalla ja muodostettavalla hallituksella on tärkeä tehtävä palauttaa luottamus tulevaisuuteen. On tehtävä päätöksiä, joilla tulevaisuudenusko paranee ja julkishallinnon kulut saadaan hallintaan. Eräs keskeisimmistä on sote-ratkaisu, jota veivattiin vuosia saamatta päätöksiä aikaan.

Pyhtää teki oman sote-päätöksen viime vuonna, jolla sosiaali- ja terveyspalvelut lähes kokonaan hankitaan kuntalaisille Attendolta. Päätöksen myötä pyhtääläisille tarjottavat palvelut laajenivat merkittävästi. Laajentuneista palveluista huolimatta kunnan kustannukset viime vuoteen verrattuna laskevat noin 3%. Tämä vastaa noin 0,5 prosenttiyksikköä kuntaverossa. Pyhtää voi olla hyvä sparraaja uusia sote-ratkaisuja mietittäessä.

Suomalaisten varovaisuus kuluttamisessa näkyy myös Pyhtäällä. Kaupan investoinnit ovat jumissa. Kautta eteläisen Kymenlaakson on tärkeää, että kuluttajien usko tulevaisuuteen ja työpaikkoihin vahvistuu, jotta kaupan toimijat puolestaan uskaltavat taas investoida.

Teollisuus on jo näyttänyt esimerkkejä investointikyvystä. Esimerkit ovat tärkeitä, luovathan ne osaltaan uskoa huomiseen. Tulevalla hallituksella on tärkeä tehtävä vahvistaa tätä orastavaa uskoa.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, minkä jälkeen kaavoituksen viranomaisneuvottelu. Iltapäivällä viestintätiimi ja illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla Versson osayleiskaavan työkokous. Iltapäivällä uuden henkilöstöhallinnon ohjelmiston koulutus. Illalla Attendon yhteistyöryhmä.

Keskiviikko: ELY-keskuksen maankayttö- ja rakennuslakiasiaa sekä kehittämiskeskustelu. Iltapäivällä kunnan tonttimarkkinointikampanjan ohjausryhmä.

Torstai: Aamulla ICT Kymin palvelujen seurantakokous. Iltapäivällä Helsingissä elinkeinoasioissa.

Perjantai: Aamupäivä valmistelua toimistolla. Iltapäivällä yritystapaaminen.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli