• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

TEHOA KUNTIIN

Kuuntelin televisiosta kuntavaalikeskustelua. Eräs aihe, joka on ollut paljon tapetilla on kuntien vastuulla olevat palvelut ja niiden järjestäminen. En osaa sanoa, onko yli 500 lakisääteistä palvelua paljon vai vähän; mutu-tuntuma sanoo että se on aika paljon. Tämän lisäksi kunnat hoitavat ei-lakisääteisiä tehtäviä, joista monet ovat kuntalaisille tärkeitä. Laki ei määrää meitä järjestämään Pyhtään Saaristomarkkinoita, mutta ne koetaan tärkeiksi pyhtääläisten yhteisenä tapahtumana ja Pyhtään identiteetin vahvistajana.

Kunta voi järjestää palvelut tuottamalla ne itse tai ostamalla palvelut joltakin toiselta. Yritykset ovat viime aikoina pystyneet tuottamaan monet palvelut tehokkaammin kuin kunta. Eräs syy tähän on kunnan monipolvinen ja hidas päätöksentekorakenne, joka ei helpolla taivu uudistamaan olemassa olevia toimintatapoja. Kun kunnat ovat lähivuosina ennennäkemättömän haasteen edessä, olisi tehtävä kaikkemme, että kuntien oma palvelutuotanto pystyisi myös uudistumaan. Tässä auttaisi, että yrityksissä hyviksi koetellut tavat saataisiin käytäntöön myös kunnissa. Hyvä esimerkki tästä on Tampereen kotipalvelut, joissa osin ulkoistettu toiminta samalla sparraa kunnan omaa toimintaa.

Viime viikolla on Kunnallisalan kehittämissäätiö (Kaks) määritellyt kuntien elinvoimaisuutta kuvaavan mittarin: kuntien toimintamenot suhteutettuna kuntalaisten yhteenlaskettuihin veronalaisiin tuloihin. Siis paljonko kuntalaisten tuloista käytetään kunnan palvelujen tuottamiseen. Suhde on hyvä, jos se on alle 30%. Tällä mittarilla Suomen paras kunta on Kauniainen (17,96%), Espoon ollessa kakkonen (19,79%). Pyhtää sijoittuu erittäin hyvin sijalle 28 (24,43%). Ennuste vuodelle 2030 lupaa Pyhtään vielä parantavan sijoitustaan sijalle 24. Tämä on hyvä uutinen, mutta ei poista Pyhtään tarvetta toimintojen tehostamiseksi - kulut olisivat tämänkin ennusteen mukaan kasvamassa 26,48%:iin kuntalaisten tuloista.

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla Kaakko135 matkaiuyhteistyön ohjausryhmä, puolilta päivin pari kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuutta, iltapäivällä yhteistyötoimikunta.

Tiistai: Aamulla telepalvelujen tarjoaja kylässä. Iltapäivällä seminaari Kotkan Datariinassa. Illalla koetan käydä kuuntelemassa kuntavaalitilaisuutta Huutjärven koululla klo 18.  Toivottavasti moni kuntalainen tulee paikalle.

Keskiviikko: Valtuustoseminaari. Aiheena on talousarvio tulevalle vuodelle.

Torstai: Aamulla Helsingissä haastattelu ja valokuvaus aikakausilehteen. Puolilta päivin yritystapaaminen, iltapäivällä ulkoinen kokous.

Perjantai: Aamulla tapaaminen elinkeinotoimintaan liittyvän hankkeen toimijoiden kanssa, iltapäivällä toisen pyhtääläisen hankkeen vetäjän tapaaminen – molemmat yhdessä Cursorin kanssa. Klo 15 Sirius Resortin peruskiven muuraustilaisuus.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli