• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

SOTE SOPPAA

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukset ovat mediassa puhuttaneet aika lailla viimeisten kuukausien aikana. Viime viikolla saavutettiin eräs kulminaatiopiste, kun asiaa käsittelevä työryhmä sai naulituksi sote-järjestämisen periaatteet kiinni. Pyhtään kannalta tämä merkitsisi sitä, että Kotka päättäisi siitä, millaisia sosiaali- ja terveyspalveluja pyhtääläisille tulevaisuudessa tarjotaan. Tarjolla on, ainakin lyhyellä tähtäimellä vain nykyistä huonompia ratkaisuja pyhtääläisille. Mikä tässä sitten on logiikka?

Valtion linjaus määrää, että alle 20000 asukkaan kunnat eivät tulevaisuudessa saa itse järjestää sote-palveluitaan, vaan ne on luovutettava keskuskunnan järjestettäväksi. Pyhtään tapauksessa siis Kotkan. Kotkan on tulevina vuosina merkittävästi tehostettava kaikkea toimintaansa. Sote-palveluissa tämä näkyy palvelujen keskittämisenä keskussairaalan alueelle. Käytännössä Pyhtään palvelut saataisiin samasta paikasta nykyisen Siltakylän terveysaseman sijasta.

Pyhtää on pystynyt tuottamaan terveyspalvelut noin 15% Kotkaa halvemmalla. Voi olla, että olemme keskimäärin terveempiä kuin Kotkalaiset. Joka tapauksessa on uhka, että palvelujen keskittämisen lisäksi myös kustannukset nousisivat.

Asiakaspalautteen sekä hajanaisten asiakaskommenttien perusteella uskallan väittää, että Pyhtään terveyspalvelut toimivat paremmin kuin Kotkan. Jos Pyhtää luovuttaa sote-palvelunsa Kotkan hoidettavaksi, on toivottava että Kotka on siihen mennessä saanut palvelun laadun nostetuksi.

Yksi asia on varmaa: sote-soppaa ei vielä ole keitetty valmiiksi.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmän viikkokokous. Tämän jälkeen Siltakylän E18-liittymän kauppakeskusprojektin kokous. Iltapäivällä Cursorin hallitus ja sen jälkeen tapaaminen Kotkan palvelujohtajan kanssa.

Tiistai: Aamulla Viestintätiimin kokous. Sitten ICT Kaakossa-seminaari Kotkassa. Iltapäivällä tapaaminen työterveyslääkärin kanssa kunnan henkilöstön terveystilanteesta.

Keskiviikko: Toimistopäivä. Illalla Kymenlaakson Kauppakamarin kevätkokous.

Torstai: Ahvenkosken E18-liittymän kaavoitukseen liittyvä kokous. Valmistautumista seuraavan viikon valtuustoseminaariin.

Perjantai: Aamulla Carean kuntaseminaari. Iltapäivällä kunnan johtoryhmän kanssa palvelustrategiatyöstöä.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli