• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

SOTE-PUHALLUS

Viime viikolla saimme odotetun luonnoksen sote-laiksi, eli laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Meidän kuntien ja muiden tahojen on paneuduttava esitykseen ja annettava siitä lausunto lokakuun puoleenväliin mennessä.

Kaikki kansalaiset ovat varmasti tiedotusvälineiden kautta kuulleet viidestä sote-alueesta, jotka järjestävät palvelut. Palvelujen tuotanto puolestaan on suunniteltu suurten kuntien tai kuntayhteenliittymien hoidettavaksi (Kymenlaakson tapauksessa kuntayhteenliittymät tulevat kysymykseen). Asiakkaiden valinnanvapaus on järjestelyssä rajallinen, mutta olkoon tämä oman viikkopäiväkirjan aihe.

Asia, josta ei ole juuri puhuttu on rahoitus ja erityisesti palvelutuotannon kustannukset. Tähän ei lakiluonnoskaan ota kantaa. Ei myöskään ole selvitetty, mikä vaikutus lailla on kuntien ja valtion kustannuksiin. Siis säästetäänkö tällä rahaa?

Pyhtään kannalta näyttää siltä, että sote-laki olisi suuri puhallus, jossa jokainen pyhtääläinen lähettäisi 500-600 euron shekin Helsinkiin. Selitänpä miksi näin.

Tällä hetkellä Pyhtää nk. tarvevakioidut sote-menot ovat 93% valtakunnan keskiarvosta, joka on 100. Uuden HYKS-sote-alueemme suurimman kunnan, Helsingin vastaava indeksi on 110. Muiden alueemme suurten kaupunkien indeksit ovat myös reilusti yli 100.*) Kun uudella sote-alueella kaikki kunnat maksavat yhtä paljon suhteutettuna väkilukuun, ikärakenteeseen ja sairastavuuteen, painaa suurten kaupunkien kustannukset vaa’assa paljon enemmän kuin pienen Pyhtään. Oletettavasti joudumme maksamaan sote-alueelle noin 10% enemmän, kuin mitä kulumme tällä hetkellä ovat. Kun vielä huomioimme, että olemme tehneet Attendo Terveyspalvelut Oy:n kanssa erittäin hyvän sopimuksen, tuo kustannusero vain kasvaa vuoden 2015 jälkeen, jopa 15-20%:iin eli 500-600 euroon.

Jokaiselta pyhtääläiseltä siis puhalletaan tuo 500-600 euroa joka vuosi helsinkiläisten hyväksi. Olisi tuolla rahalla varmasti parempaakin käyttöä, vaikkapa etelän matka.

Nyt näyttää siltä, että lakiluonnoksen mukaan hyvin asiansa hoitaneita, usein pieniä kuntia rangaistaan ja huonosti hoitaneita palkitaan. Ei kai tämä näin voi mennä?

 

*) Luvut perustuvat viimeisimpään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoon vuodelta 2011.


Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Tämän jälkeen E18-kasvukäytävän profiloinnin ohjausryhmä. Iltapäivällä Kymenlaakson ammatillisen koulutuksen kehittämiseen liittyvä haastattelu.

Tiistai:  Aamupäivällä Kaakko Kasvuun-viestinnän ohjausryhmä. Iltapäivällä kehityskeskustelu.

Keskiviikko: Koko päivän valmiusharjoituksen kuntakohtainen harjoituspäivä.

Torstai-Perjantai: Kuntajohtajapäivät Porissa.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Kiitos blogikirjoituksista, ovat erinomaisia.