• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Some-ymmärrystä

Pyydän heti anteeksi. Olen nimittäin huomannut, että sosiaalisen median areenoilla on mielensäpahoittajia. Keskustelijat pahoittavat mielensä erilaisissa tilanteissa. Seuraavassa muutamia havaintoja, jotka eivät ole ihan vieraita pyhtääläisissäkään keskustelufoorumeissa:

”Kysy tietämättömiltä”. Yksikertaisistakin kysymyksistä, kuten vaikkapa ravintolan aukeamisesta, tulee mukavan pitkä keskusteluketju. Keskustelussa arvuutellaan tai ’tiedetään’ asian laita monelta taholta. Sitten arvausten pohjalta aletaan vielä arvostelemaan, vaikka arvaus olisi ollut täysin pielessä. Jos oikeasti haluaa tietää vaikkapa yrityksen aukioloajoista, miksei kysyjä katso suoraan yrityksen facebook- tai nettisivuilta?

”Asioista pitää saada keskustella” - kunhan olet kanssani samaa mieltä. Somesta löytyy fanaattisia oman näkökulmansa vankeja, joille toisen näkökulman esittäminen on bensan heittämistä liekkeihin.

”Jos olet suvaitsevainen, sinun pitää hyväksyä minun ajatukseni”. Jos et hyväksy, olet suvaitsematon (minunhan ei tarvitse olla suvaitsevainen).

”Vaadin sinulta vastausta”. Jos et vastaa, olet ylpistynyt ku**pää, ja kerron sen kaikille.

”Yrität vaientaa minut”. On olemassa luottamuksellisia ja henkilökohtaisia asioita, joista ei saa puhua julkisuudessa. Jos vaiennat luottamuksellisen keskustelun, olet sananvapauden rajoittaja. Tästä tietysti pitää kertoa kaikille.

Jos joku toismielinen kommentoi näkemyksiäsi asiallisesti, todennäköisesti hän on vain ivallinen ja sitä tietysti pitää ilkkua.

”Poliitikot ovat tyhmiä”. Muualla he ovat viisaampia.

Sitten on tämä ”tietoinen väärinymmärtäminen”, jota näkee lähes joka keskustelusäikeessä (onhan se tietoista, onhan?). Näistä keskustelu lähteekin kivasti rönsyämään.

Some on mainio työkalu. Sen kautta viestit leviävät nopeasti ja sieltä saa paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa. Pyhtään kunta avasi tänä vuonna oman facebook-sivun, joka toivottavasti palvelee hyvin kuntalaisia tiedonvaihtokanavana. Käytimme facebookia myös tonttimarkkinoinnissa, kuten myös youtubea. Twitterin osalta olemme vielä alkuaskelilla, mutta ensi vuonna varmasti hyvässä vauhdissa.

Toivon, että kunnan facebook-sivulle saadaan myös kuntalaisten viestejä, esimerkiksi erilaisista tapahtumista ja tiedotteista. Kunnan sivujen lisäksi facebookissa on useita keskustelufoorumeja Pyhtään asioista. Näistä varmasti löytyy omansa sekä mielensäpahoittajille että muille.

Minulla on vielä uskoa, että some-keskustelut vielä laajentavat ajatteluamme. Jotta näin tapahtuu, vaatii se keskustelijoiden keskinäistä kunnioitusta erilaisista näkökulmista huolimatta.

 

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Sairaslomalla kuumetaudin toipilaana.

Tiistai: Aamulla Data center-tutkimushaastattelu. Iltapäivällä ja illalla seutuvaltuuston tutustumismatka Lappeenrantaan ja Eksoteen.

Keskiviikko: Aamupäivällä yritystoimijan ja kaavoittajan yhteiskokous. Iltapäivä Helsingissä.

Torstai: Aamupäivä Kouvolassa turvapaikkaneuvottelussa aluehallintoviraston kanssa.

Perjantai: Aamupäivällä ICT Kymin seurantakokous. Iltapäivällä tapaaminen Kotkan saaristotoimikunnan edustajien kanssa.


Hyvää viikkoa kaikille!

Olli