• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

SISÄISTETÄÄNKÖ ULKOISTUS?

Tänä syksynä käytyjen kuntavaalien yhteydessä käytiin julkisuudessa keskustelua kuntien palveluista sekä niiden järjestämis- ja tuottamistavoista. Keskustelussa meni joskus käsitteet sekaisin.

Pyhtää kuten muutkin kunnat on velvoitettu eri lakien mukaan järjestämään palveluja kuntalaisille. Näitä lakisääteisiä palveluja on yli 500 kappaletta; päivähoitoa, esiopetusta, peruskoulua, terveydenhoitoa, sosiaalipalveluja, kaavoitusta, rakennuslupia jne. Kunnan siis pitää järjestää nämä palvelut. Toinen asian on palvelujen tuottaminen.

Kun Pyhtää järjestää palvelunsa, osa toteutetaan kunnan henkilöstön omana tuotantona ja osa hankitaan ulkoa. Suurin ulkopuolelta hankittava kokonaisuus on erikoissairaanhoito, joka hankitaan ostopalveluna Carealta. Toinen pitkäaikainen ulkoistuskumppani on Pyhtään Vanhustenhuoltoyhdistys ry, jolta kunta on hankkinut ikääntyneiden asumispalveluja palvelutalo Mäntyrinteestä vuodesta 1997. Hieman uudempia kumppanuuksia edustaa lasten päivähoitopalveluja tarjoava Päiväkoti Vekkuli Oy, joka ylläpitää Pyhtäällä paiväkoti Mukavaa. Myös uusi kumppani viime vuodelta on tehostetun palveluasumisyksikkö Hoivahovin pyörittäjä Coronaria Hoitoketju Oy.

Myös tekninen osasto tekee kiinteää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Hallinto-osastommekin on hakenut tehokkuutta hakemalla laskenta-, henkilöstö-, hankinta ja ICT-palveluja kumppaneilta.

Pyhtää on pystynyt kehittämään korkealaatuisia palveluja (Pyhtää on Suomen kymmenen parhaimman kunnan joukossa) kustannustehokkaasti (Pyhtää on Suomen 28 elinvoimaisin kunta mitattuna kunnan kustannuksilla suhteessa asukkaiden tuloihin). Olen varma, että viisaalla työnjaolla ja hakemalla kumppaneiksi osaavia ja laadukkaita toimijoita on jotakin tekemistä näiden hyvien tulosten kanssa. Ja parhaimmillaan ulkoistuskumppani on sparraaja, joka auttaa kunnan omia toimintoja kehittymään.

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, sitten organisoimis-suunnittelua. Puolilta päivin Seutuvaliokunta, sen jälkeen Kirkonkylän matkailutarjonnan edistämisen työpaja, myöhemmin iltapäivällä YT-neuvottelu, illalla kunnanvaltuusto.

Tiistai: Aamupäivä ELY-keskuksen ja kunnan välinen kehittämiskeskustelu. Iltapäivällä itsenäisyyspäivän ohjelman suunnittelua. Illalla kaavoitustoimikunta.

Keskiviikko: Aamupäivä toimistolla, iltapäivällä hallitustyöskentelykurssi.

Torstai: Aamulla paikallisia yrittäjiä kylässä, sitten toimistolla suunnittelua, iltapäivällä haastattelu liittyen seudun elinkeinostrategian uudistamiseen.

Perjantai: Aamulla tapaaminen ICT-ratkaisun toimittajan kanssa. Loppupäivä konttorilla, ellei sitten muuta ilmene.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Selkeä esittely asiasta Kiitos