• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Seutumme kasvuun

Olemme suurella joukolla työstäneet seutumme elinkeinostrategian päivitystä. Eräs keskeinen tapahtuma tähän liittyen oli helatorstai-aaton seutufoorumi, jossa esiteltiin ja keskusteltiin niistä keinoista, joilla eteläisen Kymenlaakson tulevaisuutta ja elinvoimaa voitaisiin vahvistaa.

Keskeisin havainto liittyy seudun maineeseen. Todellisuus on mainetta parempi. Näin sanovat ne, jotka ovat hiljattain muuttaneet seudullemme muualta. Niinpä meidän tulee paremmin kertoa, millainen meininki täällä on. Emme me muuten saa houkuteltua osaajia tänne asumaan.

Miksi me tarvitsemme osaajia muualta?

Seutumme työttömyys on hirvittävä, lähellä 20%. Kuitenkin meillä on puute uusien taitojen osaajista. Tyypillistä on, että nuoret osaajat synnyttävät ympärilleen uutta yritystoimintaa, joka työllistää. On pakko saada uutta verta tänne myös senkin takia, että väkimäärä seudullamme on ollut vähenevä. Emme halua tilannetta, jossa viimeinen sammuttaa valot.

Kymenlaakso on aiemmin ollut yksi Suomen viennin vetureista, kiitos vahvan metsäteollisuuden. Puunjalostus ei enää yksin riitä, tarvitaan uutta innovatiivista toimintaa, joka nykyisin on usein palvelutuotantoa.

Onko realistista odottaa, että seutumme asukasmäärä kasvaa nykyisestä n. 87.000:sta 100.000:een parinkymmenen vuoden aikana?

Rohkaiseva esimerkki on Seinäjoki. Vielä 10 vuotta sitten Seinäjoen seutu oli melkeinpä kuolevien seutujen listalla. Määrätietoisella panostuksella ja hyvällä markkinoinnilla he ovat nyt vahvasti kasvava alue, jonka elinvoimaa ihaillaan. Seinäjoen luontaiset edellytykset kasvuun ovat selkeästi heikommat, kuin meidän seutumme. Onhan meillä edelleenkin nyt taas kasvavaa metsäteollisuutta, konepajatoimintaa, Google, satamat ja logistiikka, luonto sekä loistavat yhteydet pääkaupunkiseudulle ja Pietariin.

Jos ne Seinäjoella tekivät käännöksen, miksemme mekin? Meidän tulee vain kaikkien uskoa tähän ja toimia sen mukaisesti.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Tämän jälkeen mediatapaaminen. Iltapäivällä viestintätiimi. Illalla valtuuston yrityskummilanseeraus.

Tiistai: Aamulla sote-asioiden suunnittelua, jonka jälkeen yritystapaaminen. Iltapäivällä kaavoituksen kuukausikokous.

Keskiviikko: Yrityskäynti Helsingissä.

Torstai: Aamupäivällä teknisen toimen asioita. Iltapäivällä kiinteistöarvioijan tapaaminen.

Perjantai: Aamulla ICT Kymin palvelujen seurantakokous.Iltapäivällä Cursorin strategiasessio.

 

Hyvää viikkoa kaikille!


Olli

Lisää uusi kommentti