• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

SENIORIVIIKKO

Viime viikolla vietettiin kansallista vanhustenviikkoa. No, kun kysytään ikääntyneiltä, he kertovat mieluiten itseään kutsuttavan senioreiksi. Tämä onkin arvokas termi, joka viittaa kokemukseen, senioriteettiin.

Senioriviikon teemana oli ” Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.” Hyvä nosto teemaksi aikana, jolloin mediasta saamme kuulla ja lukea tapauksista, joissa ihmisarvo ei hoitolaitoksessa ole toteutunut.

Ihmisarvoon sisältyy mielestäni itsemääräämisoikeus. Se, että voi itse päättää milloin tarvitsee mennä vessaan, milloin nukkuu, milloin syö, milloin käy pesulla. Tämä on minimi. Isompi kysymys ihmisyydessä on kuuluminen yhteisöön. Me ihmiset olemme rakennetut niin, että me tarvitsemme porukan, johon kuulua. Yksin ei ihmisen ole hyvä olla. Mutta, moni seniori viettää yksinäistä aikaa kotona tai palvelutalossa.

Tähän saakka kunta on ollut se, joka on järjestänyt yksinäiselle seniorille kotipalveluja tai palvelutalopaikan. Kun suuret ikäluokat ovat tulleet seniori-ikään ja työtä tekevien määrä on pienentynyt, ei yhteiskunnan voimavarat yksinkertaisesti riitä tähän. Mitä on tehtävä? Välttämätöntä on, että omaiset ja vapaaehtoisjärjestöt ottavat entistä aktiivisemman roolin senioreiden huolenpidossa. Välttämätöntä on myös kuntien kehittää uusia tapoja palvella senioreita, esimerkiksi hyödyntäen tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksia. Vaikka kuvayhteys ei olekaan sama kuin kotona käynti, on se sittenkin paljon parempi kuin ei kontaktia ollenkaan.

Vaan eräs palvelu, jolle varmasti olisi tarve, olisi senioreiden deittipalvelu. Kuka laittaisi pystyyn?

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Sen jälkeen kuntarakenneselvityksen ohjausryhmä. Iltapäivällä yhteistyötoimikunta sekä yritystapaaminen. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla yrittäjätapaaminen. Sen jälkeen valmistelua konttorilla. Iltapäivällä Cursorin hallitus. Illalla sote-palveluiden siirron ohjausryhmä.

Keskiviikko: Valtuustoseminaarin ja esimieskokouksen valmistelua koko päivän.

Torstai: Aamulla terveyskeskusprojektin kokous. Puolita päivin alkaen valtuustoseminaari.

Perjantai: Aamulla yrittäjäaamukahvit (KAIKKI PYHTÄÄLÄISET YRITTÄJÄT TERVETULOA!). Iltapäivällä esimieskokous.


Hyvää syksyistä viikkoa kaikille!

Olli