• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Seminaaria pukkaa

Pyhtään kunnanvaltuusto kokoontuu seminaariin tämän viikon torstaina ja perjantaina. Pohdimme puheenjohtaja Oskun johdolla kuntastrategiaa, elinkeinostrategia ja tulevaa hallintosääntöä.

Valtuustojen seminaareja on nykymaailmassa aika usein tapana pilkata. Sellaiseen ei ole mitään syytä. Päinvastoin henkilö, joka kritisoi asioiden pohdintaa ja suuntaviivojen miettimistä, ei ole itse sisäistänyt, mikä kunnanvaltuuston rooli on nykyisessä kuntamaailmassa.

Ennen aikaan pienten kuntien valtuustoissa käsiteltiin hyvin arkisia asioita. Pohdittiin siltarumpuja ja halkokuormien toimittamista. Tuo aika on jäänyt jo kauan sitten. Rutiinit käsitellään kunnanhallituksessa ja aika monet käytännön jutut on siirretty virkamiesten hommiksi. Valtuusto on suurten linjojen päättäjä, ei käytännön nyprääjä.

Olen myös Pyhtäällä ollut havaitsevinani valtuutettujen keskuudessa joskus halua palata vanhaan.  Sellainen vain ei hektiseen nykymaailmaan istu. Asioita pitää toteuttaa nopeasti, eivätkä hommat hoidu ilman, että niitä on delegoitu alaspäin.

Mutta väite, että valtuustolla ei olisi valtaa, on hassu. Valtuusto määrittää strategioissa, mihin suuntaan kuntaa viedään ja joka vuosi talousarviossa, mitä asioita toteutetaan, mitä ei. Valtuusto siis päättää kaikesta oleellisesta.

Viisas valtuusto kokoontuu vähintään kerran vuodessa miettimään suuria linjoja. Kuntakentässä käy kova kuhina. Vain fiksuimmat tulevat pärjäämään. Siksi Pyhtään valtuusto ottaa hommat tosissaan.

 

Keskiviikko: Aamulla johtamiskoulutuksen mietintää, sitten valtuuston seminaarin valmistelua, ip Seutuvaltuusto.

Torstai-Perjantai:  Valtuuston seminaarissa.

 

HYVÄÄ PÄTKÄVIIKKOA KAIKILLE