• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Sähköriippuvuus

Sähköriippuvuus

Saimme viikonlopulla talven. Lunta tuli parissa päivässä parin kuukauden annos. Maanantai-aamuna oli Pyhtäällä yli tuhat taloutta ilman sähköä, kun raskas lumi oli kaatanut puita sähkölinjoille.

Millaista on elää ilman sähköä? Nykyisin aika hankalaa. Jos ei ole puilla lämpiävää takkaa/uunia, ei lämmitys toimi. Ei toimi liesikään, joten ruuanlaitossa ovat erätaidot paikallaan. Kaivon sähköpumppu ei pumppaa vettä. Televisio on pimeänä, joten viihde pitää löytää muualta. Kännykät toimivat jonkin aikaa, kunnes tukiasemien akut ovat tyhjentyneet. Tähän ei kulu montaa tuntia. Sitten olemme eristäytyneet muusta maailmasta.

Jos sähkökatko olisi laajalla alueella, esimerkiksi seudullisena, ei tarvittaisi montaa päivää kun koko yhteiskunta nilkuttaisi. Maksuliikenne ei toimisi, kaupat eivät saisi täydennystä (eivätkä ne pystyisi myymäänkään tavaraa, kun kassajärjestelmät olisivat mykkinä), autoihin ei saisi tankattua polttoainetta. Nettiyhteydet eivät toimisi, eivätkä siis puhelinyhteydetkään.

Meillä olisi melkoinen kaaos.

Viime aikoina olemme saaneet kuulla sähkönsiirron asiakasmaksujen korotuksista. Taustalla näissä on tavoite parantaa sähkönsiirron luotettavuutta. Oman sähkönjakeluyhtiömme alueella on luotettavuutta nostettu mm. Siltakylän-Huutjärven alueella kaivamalla sähkökaapelit maahan. Tämä noin kolmen miljoonan euron investointi on todellakin parantanut laatua; viikonlopun lumimyräkkä on aiheuttanut vain lyhyitä räpsyjä, mutta takavuosien tapaisia pidempiä katkoksia ei ole ollut. Investointi toimii.

Huomioiden yhteiskunnan haavoittuvuus sähkökatkos-tilanteissa, on panostus laadukkaampaan sähkönsiirtoon oikeaa kohdentamista - vaikka siirtomaksujen korotukset meitä kuluttajia harmittavatkin.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä tapaaminen kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Iltapäivällä seutuvaltuusto.

Keskiviikko: Puolilta päivin Kymenlaakson itsehallintoalueen valmistelun projektipäällikön tapaaminen.

Torstai: Aamupäivä valmistelua. Iltapäivällä neuvonpito kirkonkylän kehittämisestä.

Perjantai: Helsinki-päivä. Aamupäivällä Keihässalmen kehittämiseen liittyvä kokous. Puolita päivin yritystapaaminen.