• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

RAKENTEET UUSIKSI?

Viime aikoina iso osa kunnanjohtajan työajasta on mennyt kuntarakenneuudistukseen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) rakenteiden uusimiseen liittyvien kysymyksien kanssa. Näin pitää tietysti ollakin, sillä on kyse pyhtääläisten tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista. Myös Pyhtään kunnan tulevaisuus on pölkyllä.

Kunta- ja sote-rakenteiden uudistaminen on perusteltu valtion kestävyysvajeen yhdeksi ratkaisuksi. Nämä kaksi asiaa kulkevat rinnakkain, kuntarakenne vähän edellä. Uusi valtuusto pääsee ensitöikseen kommentoimaan kuntarakenteista annettua lakiluonnosta.

Viime viikolla tapasimme selvitysmiesten kanssa, joille on annettu tehtäväksi selvittää Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisrakenne. Heillä on kireä aikataulu tehdä esityksensä helmikuun 2013 loppuun mennessä. Haastavaa palapeliä ovat kokoamassa. Olisikohan ehdotuksena luoda Etelä-Kymenlaaksoon oma sote-piiri?

Viime perjantaina kokoontui noin 200 kuntajohtajaa Helsinkiin keskustelemaan kuntauudistuksista. Keskustelujen jälkeen minulle jäi päällimmäiseksi tunteeksi se, miten pyhtääläisille voisin perustella mahdollisen kuntaliitoksen Kotkan ja/tai Kotka-Hamina-Virolahti-Miehikkälän kanssa. Pyhtäällä peruspalvelut toimivat hyvin ja terveyspalvelumme on tuotettu noin 15% halvemmalla kuin esimerkiksi Kotkan. Keskussairaalan käyttömme on vähentynyt, kiitos kehittyneen hoito- ja palveluketjumme. Suuruuden ekonomia ei näyttäisi perustelevan paremmuutta. On vaikea nähdä, miten ainakaan lyhyellä tähtäimellä muut vaihtoehdot toisivat parannusta pyhtääläisten palveluihin.

Viime peleissä nämä ovat poliittisia päätöksiä, joissa kunnanjohtajalla on vain valmisteluvastuu.

 

PS. Valtuuston viimeviikkoisen kokouksen nettilähetystä (webcast) seurasi keskimäärin 67 katsojaa, enimmillään katsojia oli 115. Näyttää siltä, että palvelulle on kysyntää ja sitä jatketaan. Ääni ei vieläkään ollut kunnossa, teemme töitä ratkaistaksemme äänen kuuluvuuden seuraavaan valtuuston kokoukseen.

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin kunnan yritystonttiesitteen suunnittelukokous. Iltapäivällä tapaaminen uuden kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa.

Tiistai: Aamupäivällä Seutuvaliokunta, jossa keskustellaan kuntarakenne- sekä sosiaali- ja terveyspalvelukysymyksistä. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko-Torstai: Kunnan valmiussuunnitteluun ja turvallisuuden varmistamiseen liittyvä kaksipäiväinen kurssi Kouvolassa: Kunnan varautuminen ja viranomaisyhteistyö.

Perjantai: Aamulla kulttuurisihteerin tavoiteasetanta, sitten Saaristomarkkinapohdintaa ja  toimistohommia. Iltapäivällä yritysprojektiin liittyvä kokous Cursorissa.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli