• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

RAKENNEPAKETTI

Viime perjantaina valtakunnan hallitus julkisti yksityiskohtaisempaa tietoa julkisen talouden tasapainottamisohjelmastaan eli rakennepaketista. Varmasti kaikki suomalaiset ovat viimeistään nyt tietoisia siitä, että olemme julkisen talouden osalta eläneet yli varojemme ja säästöjä on pakko tehdä. Hyvää rakennepaketissa on se, että säästökohteet on nyt päätetty, suuri osa näistä tulee näkymään suoraan kuntien palveluissa.

En osaa vielä arvioida, miten säästötoimet heijastuvat Pyhtään palveluihin. Eräs suurimmista yksittäisistä kohteista valtion rakennepaketissa on ikääntyneiden laitoshoidon vähentäminen, josta oletetaan saatavan 300 miljoonan euron säästöt. Pyhtää luopui kokonaan laitoshoidosta vuonna 2011. Olettaako valtio meidän edelleen saavan lisäsäästöjä, vaikka olemme ensimmäisten joukoissa olleet aikanaan liikkeellä? Joustavuuden lisääminen kuntien päätöksenteossa normien purkamisen kautta on hyvä asia.

Valtio uskoo rakennepaketissaan suuruuden ekonomiaan. Olemme kuitenkin Pyhtäällä pystyneet tuottamaan monia palveluja edullisemmin, joustavammin ja paremmin asiakkaiden odotuksiin vastaten kuin suuremmissa kunnissa. Kun maaseutuhallinto valtion pakottamana keskitettiin seudullisesti Haminaan 1.1.2013, nousivat Pyhtään kustannukset kaksinkertaisiksi! Joudummeko tulevaisuudessa sanomaan hyvästit kehutulle rakennusvalvonnallemme?

Positiivista rakennepaketissa on ’kuntien suunnitteluvelvoitteiden vähentäminen’. Pyhtäällä olemme joutuneet tekemään joitakin suunnitelmia suunnitelman vuoksi. Työaikaa (=rahaa) on näiden turhien suunnitelmien kanssa tärvääntynyt. Voinemme jatkossa keskittyä kuntalaistemme kannalta oleellisiin suunnitelmiin.

Se mikä rakennepaketista puuttuu ovat rohkeat toimenpiteet yhteiskunnan uudistamiseksi hyödyntäen uusia ratkaisuja, jotka jo monissa maissa ovat olemassa. Miten vaikkapa robotiikka voisi tarjota Suomelle uusia eväitä luoda palveluja ja tuotteita, kasvattaa kuntien tuottavuutta ja vientituloa?

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä. Aamupäivällä vielä Haminaan, jossa kuntaliitosselvityksen ohjausryhmä. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai:  Aamulla kaavoitustoimikunta. Puolilta päivin mediatapaaminen. Iltapäivällä Games for Health-tapaaminen sekä myöhemmin tapaaminen organisaatiovalmentajan kanssa.

Keskiviikko: Toimistolla suunnittelua.

Torstai: Aamupäivällä isännöimässä Pyhtään neljäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlaa.

Perjantai: Itsenäisyyspäivä. Klo 10 seppeleenlasku Haaviston hautausmaalla. Klo 11 kirkko ja seppeleenlasku sankarihaudoille. N. Klo 12:15 vierailu Heinlahden muistomerkillä. Klo 13 itsenäisyyspäivän juhla Siltakylän seurakuntatalolla. TERVETULOA!

 

Hyvää itsenäisyyspäiväviikkoa kaikille!

Olli