• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pyhtään vuosi 2017

Vuosi sitten ennustin Pyhtään alkaneesta vuodesta 2016. Mitenhän arvaukseni osuivat kohdalleen?

Arvelin, että kuntamme elinkeinohankkeista ainakin yksi etenee toteutuksen polulle. Syksyllä allekirjoitimme sitten kehittämissopimuksen lontoolaisen toimiston Rabih Hage Ltd:n kanssa luontomatkailukeskuksen rakentamisesta Munapirtin Verssoon. Tosin tämä projekti on kohdannut vastoinkäymisiä, kun valtuuston hyväksymästä asemakaavasta on tehty valituksia.

Talouden kehittymistä yleisesti arvioin orastavan positiiviseksi. Loppuvuodesta Suomen talous lähtikin kohentumaan, vaikka keskeiset vientialat vielä matelevat. Toivotaan, että 2017 muuttaa tämänkin positiiviseksi.

Sote-ja itsehallintoalueet olivat linjattu jo vuosi sitten. Vuoden aikana on yksityiskohtia hiottu, mm. itsehallintoalueiden nimeksi on päätetty ”maakunta”. Paljon on vielä tehtävää, ennen kuin uudet maakunnat voivat aloittaa kahden vuoden päästä.

Turvapaikanhakijoiden tulva pieneni kiivaan loppuvuoden 2015 jälkeen. Pyhtään tukiasumisyksikkö lopetettiin viime marraskuussa ja vastaanottokeskus sulkeutuu tulevan kesäkuun alussa. Valtuusto päätti kuitenkin, että Pyhtää kantaa vastuunsa pakolaistilanteessa ja tarjoaa oleskeluluvan saaneille alaikäisille yksin maahan saapuneille pakolaisille ns. kuntapaikan, eli heistä tulee Pyhtään asukkaita elleivät he sitten muuta muualle.

Arvelin vuosi sitten, että saamme vuoden aikana toistakymmentä uutta perhettä Pyhtäälle. Väkilukumme onkin kasvanut ja tonttikauppa on käynyt hyvin. 2016 myytiin 14 omakotitonttia, mikä on reilu korotus edelliseen vuoteen.

Mitä vuosi 2017 sitten tuo tullessaan?

Koska on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja samalla Pyhtää 670-vuotisjuhla, tulee tämä näkymään vuoden mittaan lukuisissa tapahtumissa. Jokaiselle kuukaudelle on valittu teemansa, jonka kautta historiaa ja nykyaikaa peilataan. Tammikuun teema on lukeminen. Kirjastomme on laatinut koko vuodelle 100 kirjan lukulistan, josta haastan jokaisen pyhtääläisen lukemaan ainakin yhden kirjan.

Koska juhlavuoden yksi teema on ”Tehdään yhdessä”, monet pyhtääläiset yhdistykset ovat jo tarttuneet tilaisuuteen ja suunnittelevat juhlavuoden tapahtumia.

Juhlavuoden päätapahtuma Lökören Saaristomarkkinat. Ohjelma tulee olemaan tavanomaista runsaampi. Tutustu vuoden ohjelmatarjontaan Pyhtään kunnan nettisivuilla http://www.pyhtaa.fi/fi/juhlavuosi (ohjelma tarkentuu vuoden mittaan).

Tehdään yhdessä juhlavuodesta mukava.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Flunssakuumeessa sängyn pohjalla.

Tiistai: Kuntajohtajien hallitus Helsingissä (jos kunto paranee).

Keskiviikko-Torstai: Vuoden aluksi asioiden valmistelua.

Perjantai: Loppiainen.

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti