• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pyhtään vuosi 2016

Ennustaminen on vaikeaa - varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Tästä huolimatta koetan arvata, mitä Pyhtäällä alkaneena vuonna tapahtuu.

Meillä on kunnassamme useita elinkeinohankkeita; Versson luontomatkailukeskus, Keihässalmen kalasataman ympäristö, Siltakylä kauppakeskittymä, Mokran Talvimaa, 3D-tulostuskeskus, Ahvenkosken datakeskus. Hankkeet ovat edenneet toivottua hitaammin, osin sisäisistä syistä mutta erityisesti ulkoisista syistä johtuen. Suomi ei ole ollut järin houkutteleva kohde investoinneille ja seutumme suhteen ollaan erityisen varovaisia palveluinvestointien osalta. Ostovoima on kehittynyt huonosti, koska työttömyys on korkealla, Kymenlaakso kärsii väestötappiosta ja venäläisten matkailu ja rahankäyttö on romahtanut. Ennuste talouden kehittymisen osalta Suomessa on kuitenkin orastavan positiivinen. Siksi olen optimistinen, että tänä vuonna saamme ainakin yhden isoista kehityshankkeistamme liikkeelle toteutusvaiheeseen.

Sote-uudistus on ollut viime vuosien kestoaihe. Olemme Pyhtäällä valmistautuneet uudistukseen hyvin. Pyhtääläisten palvelut toimivat lähes mihin tahansa kuntaan verrattuna hyvin, jopa erinomaisesti. Kustannuskehitys on saatu hallintaan. Uudet itsehallintoalueet tulevat ja tänä vuonna asia vahvistetaan lainsäädännöllä. Vastuu sote-palveluiden järjestämisestä siirtyy Pyhtäälläkin kunnalta uudelle Kymenlaakson itsehallintoalueelle parin vuoden sisällä. Pyhtääläiset voivat olla rauhallisin mielin, palvelut pelaavat jatkossakin.

Turvapaikanhakijat ovat viime vuonna tulleet myös Pyhtäälle. Asia on meilläkin herättänyt paljon keskustelua. Kunnan rooli turvapaikka-asiassa on vähäinen; valtio vastaa turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta, palveluista ja kustannuksista. Kunnan velvollisuutena on järjestää esi- ja perusopetus alle 16-vuotiaille turvapaikanhakijoille (valtio vastaa näistäkin kustannuksista). Kun turvapaikanhakija saa Suomeen oleskeluluvan, tilanne muuttuu. Pakolaisesta tulee jonkin Suomalaisen kunnan asukas. Noin kolmannes hakijoista saa turvapaikan. Pyhtäällä ei ole kovinkaan paljon vapaita vuokra-asuntoja tarjolla, joten on oletettavaa että tänne ei kovin moni pakolainen jää asumaan.

Viime vuonna kampanjoimme Pyhtään asumismahdollisuuksista. Erityinen kohderyhmä oli pääkaupunkiseutulaiset. Uskon, että kampanjan seurauksena saamme tänä vuonna toistakymmentä uutta perhettä pääkaupunkiseudulta ja muualta muuttamaan Pyhtäälle laadukkaan ja edullisen asumisen houkuttelemina. Tarvitsemmekin uusia asukkaita elinvoiman ja palvelujen turvaamiseksi.

Pyhtään vahvuus on yhteisöllisyys. Meillä on monia niin kulttuuriin, liikuntaan kuin omaan lähipiiriin ja arjen elämään liittyviä järjestäytyneitä ja spontaaneja yhteisöjä. Huolimatta yleisestä yksilöllisyyden korostumisesta yhteiskunnassamme uskon, että pyhtääläinen yhteisöllisyys vahvistuu. Haastavien aikojen yli päästään yhdessä tekemällä toisia tukien.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Puolilta päivin markkinoinnin työpaja, jonka jälkeen viestintätiimi. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä kaavoituksen kuukausipalaveri. Iltapävällä asioiden valmistelua konttorilla.

Keskiviikko: 3D-tulostusseminaari.

Torstai: Aamupäivästä alkaen työpaja liikunta- ja elämyspalvelujen kehittämiseksi Siriuksen ympäristöön. Iltapäivällä Suomi 100v Pyhtään työryhmä.

Perjantai: Puolilta päivin Miehikkälään, jossa kunta- ja uudistusministeri Vehviläisen tapaaminen.

 

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!


Olli

Kommentit

Terve Olli. Ei kai kukaan muuta paikkaan minne tulee tuulivoimaloita. Suunta taitaa kääntyä toisinpäin. Sen ymmärtäis os tämä olisi niin suuri bisnes että on varaa menettää veronmaksajia. Mutta eihän kunta näistä saa juuri mitään. Keihässalmi ja Munapirtti ihan ok.
Tuo ei ihan pidä paikkansa. Esimerkiksi suuri tuulivoiman hyödyntäjä Iin kunta on kasvava ja siellä suhtaudutaan positiivisesti tuulivoimaan.