• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pyhtään droonikeskus

Pyhtään kunnanvaltuusto hyväksyi alkuvuonna uuden elinkeinostrategian. Siinä asetettiin tavoitteeksi selvittää, voitaisiinko Pyhtäälle saada osaamiskeskus, jossa kehitettäisiin ja testattaisiin itsestään liikkuvia laitteita. Ensimmäisinä tarkasteltaisiin drooneja (engl. drone) eli lentäviä robotteja, mutta myös muut autonomiset eli itsestään ajavat laitteet tarvitsevat kehityspaikan.

Robotiikka on vyörymässä vähän joka elämänalueelle. Teollisuus on ensimmäisenä laajasti hyödyntänyt robotteja esimerkiksi hitsauksessa. Siivous- ja ruohonleikkuurobotteja on ollut jo pitkään kaupoissa. Hoivarobottien yleistymisestä puhutaan paljon. Itsestään ajavien autojen kaupallista läpimurtoa odotetaan jo 2020-luvulla. 2010-luvulla on erilaisia pieniä lentolaitteita, ”nelikoptereita” eli drooneja ostettu niin koteihin kuin yrityksiin ja viranomaiskäyttöön.

Droonien kehitys on kiinnostava, koska ne tarjoavat valtavasti uusia mahdollisuuksia niin tiedonkeruun, kuljetuksen kuin viihteenkin saralla. Drooneilla pystytään halvalla keräämään ilmasta käsin dataa, jota sitten voidaan analysoida tekoälyn menetelmin. Esimerkkinä voi olla vaikkapa viljapeltojen lannoitustarpeen ymmärtäminen neliömetrin tarkkuudella. Kuljetuksen puolella jo nyt maailmalla on pilotteja, joissa drooneilla jaetaan postipaketteja tai pizzoja. Kenties lentävä auto onkin drooni? Ainakin näitä lentäviä takseja kehitetään vimmatusti eri puolilla maailmaa.

Suomessa tehdään droonien tutkimus- ja kehitystyötä eri yliopistojen ja yritysten yhteistyönä. Meiltä kuitenkin puuttuu kokoava voima, eräänlainen testikeskus. Tämän vuoksi käynnistimme yhdessä kehitysyhtiömme Cursorin kanssa projektin, jonka tavoitteena on perustaa droonikeskus Pyhtäälle. Viime viikolla kävimme tutustumassa vastaavaan keskukseen Tanskan Odensessa. Siellä on investoitu miljoonia kehitys- ja testausympäristöön ja useita yrityksiä toimii jo keskuksen tiloissa. Yhteensä tähän Tanskan ”drooniklusteriin” kuuluu yli 160 toimijaa.

Suomi on jäljessä Tanskaa droonikehityksessä, mutta Pyhtään keskuksen myötä meillä on mahdollisuus kiriä ja päästä hyödyntämään tämä nopea kasvu niin pyhtääläisten kuin koko Suomen eduksi. ”Ensin rinnalle ja sitten ohi”.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, muuten asioiden valmistelua konttorilla. Iltapäivällä palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamulla neuvottelu Pyhtäänlinnan sopimuksista. Iltapäivällä palaveri Kotkan kaupunginjohtajan kanssa, jonka jälkeen yritystapaaminen. Illalla kaavoitustoimikunta.

Keskiviikko: Aamulla kehityskeskustelu Iltapäivällä neuvottelu kiinteistökaupasta. Illalla sidosryhmätilaisuus.

Torstai: Henkilöstöpäivä.

Perjantai: Aamupäivällä mediahaastattelu. Muuten päivä menee asioiden valmisteluissa.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti