• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

PYHTÄÄLLÄ KEHITYSVAIHDE PÄÄLLÄ

Kuntien elinvoimasta on viime aikoina käyty paljon keskustelua. Elinvoima muodostuu mielestäni kahdesta asiasta; huolehditaan tulojen kasvamisesta ja pidetään kulut kurissa. Tällä yhtälöllä jää rahaa palvelujen järjestämiseen kuntalaisille.

Tulojen kasvattaminen ei saa olla veroprosentin nostoa; lisätulo tulee nopeasti syödyksi. Kestävää tulojen kasvattamista on aktiivinen elinkeinopolitiikka eli uusien yrityksien ja työpaikkojen hankkiminen kuntaan. Tämän myötä on myös mahdollista saada uusia asukkaita, jotka edelleen maksavat veroja.

Kulujen kurissa pitämisessä ei ole vain kysymys siitä, että eletään nuukasti. Pitää myös osata uudistaa palvelujen tuotantotapoja ja ottaa teknologia enemmän avuksi. Näin saadaan kestävämpää kehitystä tuottavuuden parantamiseksi (kuntasektorilla tuottavuus on muuten jatkuvasti mennyt huonompaan suuntaan viimeisen 10 vuoden aikana).

Pyhtäällä meillä on kehitysvaihde päällä toimintatapojen uudistamisessa. Sosiaali- ja terveyspuolemme on kehittämässä ikääntyneiden palveluja ActAge Pyhtää –projektissa, jossa kumppaneina ovat mm. Aalto-yliopisto ja kaksi Strategisen Huippuosaamisen Keskittymää (nk. SHOK’ia). Tavoitteena on niin aktivoivien ennaltaehkäisevien palveluiden kuin kotiin toimitettavien palvelujen kehittäminen. Mielenkiintoista projektissa on myös kansainvälinen yhteys, sillä sparraajana on toimijoita Kiinasta. Yhtenä projektin tavoitteena on luoda konsepteja, joita suomalaiset yritykset voivat myydä kansainvälisille markkinoille.

Olemme tänä vuonna lanseeraamassa kuntalaisille sähköisen asioinnin tilin. Tämä mahdollistaa erilaisten netin kautta toimitettavien palvelujen luomisen. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa olemmekin selvittämässä, millaisena Pyhtäälle muuttavan omakotirakentajan näkökulmasta palvelut pitäisi tehokkaasti näkyä. Haaga-Helian opiskelijat tuovat myös näkemysensä ActAge-palvelukonseptiin.

Eräs iso trendi maailmalla on kolmiulotteinen (3D) tulostus. On ennusteita, joiden mukaan 3D-tulostus muuttaa maailmaa enemmän kuin internet. Olemme päättäneet käynnistää Huutjärven koululla 3D-tulostuksen käyttöönoton opetuksessa, jotta koululaisillamme olisi hyvät valmiudet ymmärtää ilmiön merkitys maailman menoon. Koulullamme on myös otettu aktiivisesti uusia opetusmenetelmiä- ja välineitä kuten Smart Boardit käyttöön oppimisen tueksi.

Yllä muutama esimerkki pyhtääläisestä uudistumisesta. Näiden lisäksi kehittämistä tapahtuu joka puolella organisaatiota pienissä ja suuremmissa asioissa. Jokaiselle Pyhtään työntekijälle annetaan tavoite oman työnsä tai työyhteisön kehittämisestä.

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai:  Aamulla kunnan johtoryhmä, sitten Saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteerin vierailu. Puolelta päivin yritystapaaminen. Illalla kunnanhallituksen iltakulu, jossa asialistalla kuntarakenne- sekä sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus.

Tiistai: Koko päivän Haaga-Helian opiskelijaryhmät tekemässä selvitystä Pyhtään kunnan palveluista; opiskelijoiden projektin tuloksena syntyy ehdotuksia ikääntyneiden palvelujen sekä omakotirakentajien palveluista.

Keskiviikko: Aamupäivällä Munapirtin luontomatkailukohteen kannattavuusarvoinnin esittely. Iltapäivällä toimistolla sekä yritystapaaminen.

Torstai: Toimistohommia etätyöpäivänä.

Perjantai: Aamulla yritystapaaminen, sitten kuntien Asiakaspalvelu2014-tapahtuma. Iltapäivällä kalastuksen toimintaedellytysten parantamiseen liittyvä tapaaminen.

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Hei! Näyttää sinulla olevan mielenkiintoinen ja monipuolinen työviikko meneillään, kehitystä tapahtuu. Hyvää työviikkoa ja työniloa! Minua tietysti kiinnostaa tämä " Munapirtin luontomatkailukohteen kannattavuusarvoinnin esittely". Saiskos esittelystä ja kannattavuusarvioinnista lähempää tietoa? Tieto on tärkeä muodostaessa suhtautumistamme Versö -projektiin Kiitokset etukäteen ja terveiset t. Brita