• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Pyhtää 25 vuoden päästä

Tällä viikolla pidämme nykyisen kunnanvaltuuston viimeisen valtuustoseminaarin. Tavoitteena on luoda ”testamentti” tulevalle valtuustolle. Käytännössä käydään läpi, mikä valtuustotyöskentelyssä on ollut onnistunutta ja mikä vaatii parantamista. Samoin pyritään ymmärtämään Pyhtään tulevaisuutta niin sote-uudistuksen jälkeisessä talousympäristössä kuin muutenkin. Kenties mielenkiintoisin harjoitus on kuvata, millainen Pyhtää on 25 vuoden päästä, eli vuonna 2042.

25 vuotta eteenpäin tuntuu kovin vaikeasti hahmotettavana. Miten silloin liikutaan, asutaan, tehdään töitä, pidetään yhteyttä, opiskellaan, harrastetaan?

Nykyhetkestä 25 vuotta sitten oli vuosi 1992. Edellisenä vuonna oli soitettu maailman ensimmäinen GSM-puhelu. Internet tuli yleiseen tietoisuuteen muutama vuosi myöhemmin. Google perustettiin vuonna 1998, Facebook 2004. Suomessa siirryttiin kokonaan digi-televisioon 2007.

Tiedonvälitys on alue, joka on voimakkaimmin muuttunut 25 vuodessa. Sen seurauksena maailma on muuttunut. Tiedämme joka hetki, missä mennään niin kotikulmilla, Suomessa kuin koko maailmassa. No, Pohjois-Korea lienee poikkeus. Tietoliikennettä ja internettiä lukuun ottamatta elämme koko lailla samankaltaisesti kuin vuonna 1992.

Ennustan, että seuraavan 25 vuoden mullistus tapahtuu liikkumisen puolella. Emme enää välttämättä omista autoa vaan hankimme liikkumispalvelua kun sitä tarvitsemme. Autot osaavat ajaa itsestään ja ne käyvät sähköllä. Vaikutukset ympäristöön pienenevät merkittävästi, mikä mahdollistaa väljän asumisen Pyhtäällä. Moottoritielle autoja mahtuu jonoon kuin junaan, jolloin työmatka Pyhtäältä Helsinkiin taittuu vaikkapa lukien tai töitä tehden. Sama pätee vaikkapa pieniin lentokoneisiin.

Lisätty ja virtuaalinen todellisuus tuovat kotiin uusia palveluja, jolloin matkustamisen tarve pienenee. Toisaalta aitojen asioiden merkitys vahvistuu.

Isossa kuvassa elämisen olosuhteet Pyhtäällä paranevat suhteessa suuriin kasvukeskuksiin. Uskon, että yhä useampi haluaa elää perheensä kanssa laadukkaassa ympäristössä, mutta kuitenkin lähellä kaupunkien palveluita.

On kiinnostavaa nähdä, minkälaisen tulevaisuuden kuvan valtuutetut Pyhtäästä piirtävät.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Vapunpäivä.

Tiistai: Peruuntunut tapaaminen Helsingissä; asioiden valmistelua konttorilla.

Keskiviikko: Aamulla kunnanhallituksen seminaarin suunnittelupalaveri. Aamupäivällä kesälehden suunnittelutapaaminen.

Torstai: Porvoossa, 30Miles-venematkailuhankkeen ohjausryhmä.

Perjantai: Valtuustoseminaari.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti