• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Presidentin jalanjäljissä

Tasavallan presidentin virkaan valittu Sauli Niinistö kiinnitti vaalikampanjan aikana useasti huomiota nuorten syrjäytymiseen. Ongelma on suuri, paljon suurempi kuin velkaantuminen tai työttömyys. Se on kuin aikapommi, joka vielä vasta tikittää, mutta räjähtää aikanaan pahasti, jos muutosta ei saada aikaan.

Nuorten syrjäytyminen oli aluksi suurimpien kaupunkien ja pienten syrjäkylien ongelma, mutta nyt se on kaikkialla, myös Pyhtäällä. Oma nuorisomme oireilee samalla tavalla kuin muualla, juodaan viinaa, käytetään huumeita ja rikotaan paikkoja.

Aloimme muutama kuukausi sitten miettiä, mitä voimme tehdä turvallisuuden ja järjestyksen säilymiseksi Huutjärven koulun ympäristössä. Lisäsimme vartiointia ja valaistusta, millä on toki ollut hyvä vaikutus, mutta jokainen ymmärtää, että sellainen on vain pinnan raaputtamista. Todellisen ongelman poistamiseen tai edes asioiden liikkumiseen parempaan suuntaan tarvitaan paljon enemmän.

Nuorisosihteerimme Minni Kuisma on laatinut työryhmänsä kanssa, jossa oli myös nuorten edustus,  erinomaisen toimenpidelistan. Tietysti heti törmäämme rahaan ja joudumme kysymään, onko meillä varaa ehdotettuihin toimiin. Ehkä ei kaikkeen, mutta hihat on käärittävä. Hallituksen puheenjohtaja Ollin kanssa sovimme, että nuorten syrjäytyminen on kunnanhallituksen iltakoulussa pitkässä käsittelyssä maaliskuussa. Ja hyviä vinkkejä otetaan tällä palstalla vastaan.

 

Tällä viikolla

Maanantai: Aamulla oli johtoryhmä, sitten palaveri kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa, nuorten syrjäytymistä koskeva kokous, josta Kymenlaakson Liittoon, sieltä Cursoriin ja lopuksi kunnanhallitukseen. Kunnanhallitus oli taas esimerkillisen sopuisa ja hyvähenkinen.

Tiistai: Aamutuimaan yritystonttineuvottelu, palaveri sosiaali-ja terveysjohtajan kanssa ja siitä Haminaan pohtimaan E-18 hanketta.

Keskiviikko: Konttoripäivä, illalla vieraana Virolahti ja Miehikkälä.

Torstai: Yrittäjien aamukahvit, myöhemmin päivähoitoa.

Perjantai: Konttoripäivä.

HYVÄÄ VIIKKOA KAIKILLE!  

 

 

Kommentit

Konkreettisena toimena tuokaamme lasten ja nuorten hyväksi toimijat kaikki mahdollisuudet harrastaa ja viettää vapaa-aikaa tarjolle keskitetysti. Harrastetarjotin nettiin työkaluksi, jota päivitetään jatkuvasti ja on lisäksi vuorovaikutteinen. Elokuun loppuun lapsille ja nuorille suunnatut harrastemessut, joilla olemme kaikki toimijat kasvoinemme kertomassa eri vaihtoehdoista. Työ messujen suunnittelemiseksi pitäisi aloittaa pian: seurat ja muut toimijat aloittavat syksyn suunnittelemisen ihan lähiaikoina.
Nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä tärkeintä olisi minusta tarjota nuorille mahdollisuus tutustua omaan itseensä, tietoihinsa, taitoihinsa ja ominaisuuksiinsa ja ennenkaikkea siihen omaa intohimoonsa. Sillä intohimoinen ihminen ei syrjäydy kun haluaa tehdä sitä intohimoonsa liittyvää asiaa.. Sen voi löytää harrastuksistakin, mutta siihen on olemassa myöskin toimivia työvälineitä.