• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Positiivinen vai negatiivinen?

Sosiaalinen media on purnauspaikka. Jos somen pohjalta pitäisi muodostaa maailmankuva, aika epätoivoiselta näyttäisi. Lääkäriin ei pääse, ja jos pääsee ei se edes suomea puhu. Lapsista ei pidetä huolta. Päättäjät ovat tyhmiä. Eikö sitä kunnanjohtajaa vieläkään ole erotettu?

On hyvä, että epäkohtia tuodaan esille. Tunnistamalla epäkohdat voidaan niihin puuttua. Näyttää kuitenkin siltä, että moni purnattu epäkohta on pikemminkin kuviteltu epäkohta, joka muuttuu todeksi somen myllytyksessä. Tässä esimerkki (kuviteltu):

Ihminen A: ”Onko totta, että koulussa syötetään lapsille rotan lihaa?”
Ihminen B: ”Ei voi olla totta! Ihan kauheaa.”
Ihminen C: ”Tämä on törkeää, just sellaista mitä voi odottaakin päättäjiltä.”
Ihminen D: ”Päättäjät saisivat itse syödä rottansa!”

Ja niin tämä vyöry lähti liikkeelle. Jos asiaa tunteva kommentoisi, että rotanlihan syöttäminen on puppua ja oikeasti ruoka on korkeatasoista, ravitsevaa ja maukasta, hän saisi lokaa päällensä: ”Yrittää silotella asiaa pahain päin. Ei savua ilman tulta.”

Negatiivisuuden kierre tarttuu. Kun kierre vahvistuu, positiiviset asiat jäävät jalkoihin. Sen sijaan, että olisi kysymys epäkohtien korjaamisesta, onkin kyse elämänasenteesta ja ennakkoasenteiden vahvistamisesta.

Väitän, että jatkuva negatiivisten tulokulmien etsiminen asioihin saa aikaiseksi negatiivisen kierteen, joka ei viime peleissä vie kehitystä eteenpäin vaan jarruttaa sitä.

Entä positiivisuus sitten? Kun haetaan pieniä onnistumisia ja iloitaan niistä, on mahdollista saada positiivinen kierre käyntiin. Pienet onnistumiset kasvavat suuremmiksi. Positiivisuus tarttuu ja saa aikaa jopa innostusta. Ja innostus kannustaa viemään asioita eteenpäin.

Usein se mitä ajattelemme, muuttuu todeksi. Jos ajattelemme huonoja asioita, saamme huonoja asioita. Jos ajattelemme hyvä asioita, saamme niitä.

Jokainen voi mielessään pohtia viekö negatiivinen vai positiivinen kierre asioita paremmin eteenpäin.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Sen jälkeen asioiden valmistelua. Illalla kunnanhallitus.

Tiistai: Aamupäivällä yritystonttikaupan valmistelua, samoin elinkeinostrategia toteutuksen valmistelua. Iltapäivällä Cursorissa rahoitusasioita.

Keskiviikko: Aamulla maankäytön ohjauspalaveri. Muuten päivä menee kirjallisissa tehtävissä.

Torstai: Aamulla viestintätiimin kokous.

Perjantai: Pitkäperjantai.

 

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti